60gcukru trzcinowego+ do posypania wierzchy po około 2 łyżeczki na porcję
400mlśmietany kremówki
250gserka mascarpone
1laskiwaniliilub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 ½łyżkistartego imbiru
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do temperatury 140 st C.
Imbir obrać i zetrzeć.
Śmietanę, serek mascarpone, imbir oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii umieścić w rondelku, podgrzać prawie do wrzenia, pamiętajcie aby ciągle mieszać.
Krem pozostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc w lodówce ( wtedy smak imbiru będzie bardziej intensywny.
Żółtka z cukrem utrzeć do połączenia, masa nie powinna być puszysta, wystarczy, że cukier i żółtka dobrze się połączą. Stopniowo dodawać krem śmietanowo - serowy do masy jajecznej, wymieszać.
Krem przetrzeć przez sito, a następnie rozlać do małych ceramicznych pojemników ( ja użyłam foremek do mini tart o średnicy 10 cm ). Napełnione foremki wstawić do dużej brytfanny, nalać do niej wodę, woda powinna sięgać do połowy pojemników z kremem.
Wstawić do piekarnika, piec 30 minut.
Upieczony krem wyjąć z brytfanny i pozostawić do wystygnięcia, kiedy jest już zimny wstawić od lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Tuż przed podaniem, posypać cukrem, przypiec palnikiem jeśli nie macie palnika można rozgrzać piekarnik ( funkcja grill ) wstawić tuż pod grzałką, zapiec chwilę, kontrolując aby cukier się nie spalił. Pozostawić na chwilę aby cukrowa skórka stwardniała...a teraz pozostaje przebić chrupiącą skórkę i jeść, jeść...