• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Creme brulee z mascarpone i imbirem

Creme brulee z mascarpone i imbirem

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 9 lut, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Creme brulee z mascarpone i imbirem, to wariacja na temat znanego deseru. Choć z określeniem pochodzenia tego deseru jest pewien problem, to pierwsza wzmianka o deserze pojawiła się w książce wydanej w 1691 we Francji. Klasyczna wersja składa się z żółtek, śmietany i wanilii, ale modyfikacje są jak najbardziej wskazane! Najważniejsze są dwie sprawy. Krem powinien mieć gładką konsystencję bez nadmiernej ilości powietrza.  Najważniejsza sprawa to skórka na desrze, powinna być twardą i chrupiąca. Powstaje podczas karmelizowania cukru. Wierzch kremu, na którym tworzy się ta słodka pyszna skórka przypomina mi lód na jeziorze:).

Nie będę chyba oryginalna, kiedy powiem to, co każdy może powiedzieć o tym deserze. Najprzyjemniejszy moment jedzenia kremu to ten, kiedy rozbijamy "krę" i dostajemy się do pysznego miękkiego środka, mniam... Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa dzięki sporej ilości imbiru, który uwielbiam, a daje on niesamowity smak w połączeniu z wanilią i kremowym serkiem mascarpone. Koniecznie spróbujcie,  creme brulee jest dziecinnie prosty do przygotowania, a jednocześnie wykwintny i elegancki. Zapraszam, spróbujcie.

Print Pin
5 z 1 głosu

Creme brulee z mascarpone i imbirem

Pyszny i znany deser w nowej odsłonie
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 6 żółtek
  • 60 g cukru trzcinowego (+ do posypania wierzchy po około 2 łyżeczki na porcję)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • 3 ½ łyżki startego imbiru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 140 st C.
  • Imbir obrać i zetrzeć.
  • Śmietanę, serek mascarpone, imbir oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii umieścić w rondelku, podgrzać prawie do wrzenia, pamiętajcie aby ciągle mieszać.
  • Krem pozostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc w lodówce ( wtedy smak imbiru będzie bardziej intensywny.
  • Żółtka z cukrem utrzeć do połączenia, masa nie powinna być puszysta, wystarczy, że cukier i żółtka dobrze się połączą. Stopniowo dodawać krem śmietanowo - serowy do masy jajecznej, wymieszać.
  • Krem przetrzeć przez sito, a następnie rozlać do małych ceramicznych pojemników ( ja użyłam foremek do mini tart o średnicy 10 cm ). Napełnione foremki wstawić do dużej brytfanny, nalać do niej wodę, woda powinna sięgać do połowy pojemników z kremem.
  • Wstawić do piekarnika, piec 30 minut.
  • Upieczony krem wyjąć z brytfanny i pozostawić do wystygnięcia, kiedy jest już zimny wstawić od lodówki na przynajmniej 3 godziny.
  • Tuż przed podaniem, posypać cukrem, przypiec palnikiem jeśli nie macie palnika można rozgrzać piekarnik ( funkcja grill ) wstawić tuż pod grzałką, zapiec chwilę, kontrolując aby cukier się nie spalił. Pozostawić na chwilę aby cukrowa skórka stwardniała...a teraz pozostaje przebić chrupiącą skórkę i jeść, jeść...
  • Smacznego!
Creme brulee z mascarpone i imbirem z przypieczoną skórką

Inspiracja zaczerpnięta od Lorrain Pascale

« Kaczka w sosie winnym
Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. gin napisał

    12 lutego, 2013 at 6:25 pm

    Koniecznie muszę sobie sprawić w końcu palnik!
    Wspaniale wygląda Twój krem, z imbirem z pewnością by mi posmakował 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lutego, 2013 at 11:09 pm

      Palnik to świetna sprawa, zdecydowanie lepiej się sprawdza niż opiekanie w piekarniku 🙂 Polecam krem i palnik:)) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  2. Karolina napisał

    09 lutego, 2013 at 5:52 pm

    hmmmm boski:) fajne przepis muszę spróbować

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 lutego, 2013 at 7:40 pm

      Pyszny i zaskakujący, polecam 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}