220gorzechówdałam pół na pół orzechy laskowe i włoskie można użyć ulubionych orzechów
1sztukaczerstwej bułki
½litrawywaru warzywnego
240gciecierzycy z puszki
1dużacebula
3łyżkinatki pietruszki
sóldo smaku
pieprzdo smaku
skórka otarta z 1 cytryny
2łyżkisoku z cytryny
1średniejajko
3łyżkibułki tartej
olej
½łyżeczkimielonej gałki muszkatołowej
ulubione zioła
Instrukcje
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Cieciorkę odcedzić i rozgnieść widelcem na pakę. Czerstwa bułkę namoczyć w bulionie.
Orzechy zmielić lub posiekać na średniej wielkości kawałki. Dodać od nich namoczoną bułkę, przesmażoną cebulę i cieciorkę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, jajko, skórkę i sok z cytryny, natkę pietruszki. Dokładnie wyrobić, a jeśli masa będzie zbyt płynna dodać odrobinę bułki tartej, natomiast jeśli byłaby za gęsta dodać więcej bulionu.
Formę na pasztet wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Wypełnić masą formę.
Piekarnik nagrzać do 170 st C. Piec przez 45 minut.