• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Pasztet z orzechów i cieciorki

Pasztet z orzechów i cieciorki

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 11 sty, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pasztet w wersji wegetariańskiej, jest troszkę inny od tych najpopularniejszych bezmięsnych pasztetów. Głównym składnikiem są orzechy i można użyć do tego przepisu dowolnych, ulubionych orzechów, a najlepiej ich mieszanki. Pasztet jest wilgotny, zwarty i pięknie się kroi. Świetnie nadaje się na kanapki, podany z ostrym sosem chrzanowym smakuje wprost wspaniale. Koniecznie spróbujcie pasztetu z domową musztardą z dodatkiem daktyli, jest obłędna!

Przygotowanie masy nie sprawi Wam kłopotu, wystarczy, że połączycie wszystkie składniki i upieczecie pyszny pasztet. To jest łatwy przepis, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Powinno to zachęcić nawet najbardziej opornych kucharzy do działania ;). Zapewniam Was, że domowy nawet najprostszy pasztet, jest dużo lepszy niż kupiony w sklepie. Przede wszystkim wiemy z czego, jest przygotowany i nie musimy martwić się, że w jego składzie znalazły się jakieś podejrzane dodatki lub złej jakości produkty.

Pasztet z orzechów i cieciorki ułożony na rukoli
Pasztet z orzechów i cieciorki

Po upieczeniu pamiętajcie o dokładnym schłodzeniu pasztetu przed podaniem. Schłodzony pasztet lepiej się kroił i jak to mówią nasze Babcie, całość przegryzie się i przejdzie dokładnie smakami!

pasztet z orzechow i cieciorki
Print Pin
5 z 1 głosu

Pasztet z orzechów i cieciorki

Wegetariański pyszny pasztet.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 220 g orzechów (dałam pół na pół orzechy laskowe i włoskie można użyć ulubionych orzechów)
  • 1 sztuka czerstwej bułki
  • ½ litra wywaru warzywnego
  • 240 g ciecierzycy z puszki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 średnie jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ulubione zioła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Cieciorkę odcedzić i rozgnieść widelcem na pakę. Czerstwa bułkę namoczyć w bulionie.
  • Orzechy zmielić lub posiekać na średniej wielkości kawałki. Dodać od nich namoczoną bułkę, przesmażoną cebulę i cieciorkę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, jajko, skórkę i sok z cytryny, natkę pietruszki. Dokładnie wyrobić, a jeśli masa będzie zbyt płynna dodać odrobinę bułki tartej, natomiast jeśli byłaby za gęsta dodać więcej bulionu.
  • Formę na pasztet wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Wypełnić masą formę.
  • Piekarnik nagrzać do 170 st C. Piec przez 45 minut.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pasztet przed krojeniem dobrze schłodzić.
pasztet z orzechow i cieciorki
Pasztet z orzechów i cieciorki

« Muffinki pomarańczowe
Calzone »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →