Drukuj
zeberka w marynacie z jablek

Żeberka w marynacie z jabłek

Żeberka dla tych, którzy lubią mięsko.

Rodzaj Obiady
Kuchnia Polish
Keyword mięso
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 55 minutes
Razem 1 hour 10 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 2 duże jabłka
  • 1 duża cebula
  • 10 łyżek ketchupu
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • 6 łyżek sosu sojowego light
  • pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy

Instrukcja

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i pokroić w kostkę około 1 cm. Do miski wlać ketchup, sos sojowy, cukier trzcinowy i sos z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jabłka i cebulę, ponownie wymieszać. Żeberka umyć, pokroić na cienkie paski (jedno - kostkowe lub takie jakie lubicie najbardziej). Żeberka włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma. Miskę przykryć i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.

  2. Następnego dnia żeberka wraz z całą marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C. Piec 40 minut.

  4. Następnie zdjąć folię i dopiec około 10 - 15 minut, do momentu, aż się zarumienią.

  5. Smacznego!