Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i pokroić w kostkę około 1 cm. Do miski wlać ketchup, sos sojowy, cukier trzcinowy i sos z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jabłka i cebulę, ponownie wymieszać. Żeberka umyć, pokroić na cienkie paski (jedno - kostkowe lub takie jakie lubicie najbardziej). Żeberka włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma. Miskę przykryć i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Następnego dnia żeberka wraz z całą marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C. Piec 40 minut.
Następnie zdjąć folię i dopiec około 10 - 15 minut, do momentu, aż się zarumienią.