• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dania mięsne » Żeberka w marynacie z jabłek

Żeberka w marynacie z jabłek

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 7 sty, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Żeberka palce lizać, tak powiedziała największa zjadaczka żeberek, czyli moja najstarsza córka! Żeberka w marynacie z jabłek z dodatkiem cebuli, sosu sojowego, cukru trzcinowego i ketchupu to naprawdę bardzo ciekawa kompozycja smaków. Najlepiej, żeby mięso marynowało się przez całą noc, nabierze wtedy smaków z marynaty, a mięso będzie kruche i delikatne. Po upieczeniu jest mięciutkie, delikatne wręcz się rozpada. Sos jest delikatnie słodki aromatyczny i bardzo esencjonalny. Polecam z surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami!

zeberka w marynacie z jablek
Print Pin
5 z 1 głosu

Żeberka w marynacie z jabłek

Żeberka dla tych, którzy lubią mięsko.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 55 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg żeberek
  • 2 duże jabłka
  • 1 duża cebula
  • 10 łyżek ketchupu
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • 6 łyżek sosu sojowego (light)
  • pieprz (do smaku)
  • ⅓ szklanki soku z pomarańczy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i pokroić w kostkę około 1 cm. Do miski wlać ketchup, sos sojowy, cukier trzcinowy i sos z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jabłka i cebulę, ponownie wymieszać. Żeberka umyć, pokroić na cienkie paski (jedno - kostkowe lub takie jakie lubicie najbardziej). Żeberka włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma. Miskę przykryć i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Następnego dnia żeberka wraz z całą marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st C. Piec 40 minut.
  • Następnie zdjąć folię i dopiec około 10 - 15 minut, do momentu, aż się zarumienią.
  • Smacznego!
żeberka w marynacie z jabłek
« Chleb orkiszowo żytni
Sernik cytrynowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monika napisał

    07 stycznia, 2013 at 12:04 pm

    Takich apetycznych wpisów nie można czytać przed obiadem, przy pustym żołądku 🙂 Właśnie przed chwilą się w tym utwierdziłam 🙂 I wrzucam przepis do menu na przyszły tydzień 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 stycznia, 2013 at 11:36 pm

      Z pewnością będzie Wam smakowało!:) a jutro coś na deser:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}