Drukuj
kwasnica wegetarianska

Kwaśnica wegetariańska

Wspaniała wegetariańska wersja klasycznej kwaśnicy.

Rodzaj Zupy
Kuchnia Polish
Keyword kiszona kapusta
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 1 hour
Razem 1 hour 20 minutes
Porcje 8 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka vegety domowej lub do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 l woda
  • olej

Dla lubiących mięso, dodatkowe składniki na kulki mięsne

  • 200 g mięsa mielonego najlepiej cielęcina
  • 1/2 średniej czerstwej bułki
  • 1/2 średniej cebuli pokrojonej w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 1 małe jajko
  • 1/2 szklanki tartej bułki

Instrukcja

  1. Do dużego garnka wlać około 2 litrów wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną pietruszkę i seler, zagotować. Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, odcisnąć i pokroić na mniejsze części, wrzucić do garnka z gotującym się wywarem warzywnym.
  2. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulę na złoty kolor, pod koniec dodać majeranek i drobno pokrojony czosnek, krótko przesmażyć, dodać do zupy.
  3. Całość gotować około 30 minut. Następnie dodać ziemniaki, gotować do czasu, kiedy zmiękną. Doprawić przyprawami.

Jeśli chcecie przygotować wersję z mięsnymi kulkami

  1. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać ją do mielonego mięsa. Następnie dodać cebulę, jajko, przyprawy i odrobinę tartej bułki. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formować maleńkie kuleczki, najlepiej wielkości wiśni.
  2. Rozgrzać tłuszcz, kulki mięsne smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kulki dodać do zupy.
  3. Smacznego!

Notatki

Przepis jest na kwaśnicę wegetariańską, jeśli chcielibyście ugotować klasyczną wersję ( mięsną ) to najlepiej ugotować kwaśnicę na wędzonych żeberkach.
W razie potrzeby dolejcie więcej wody tak, aby zupa nie była zbyt gęsta.