Wspaniała wegetariańska wersja klasycznej kwaśnicy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina
Całkowity czas 1 godzinagodzina20 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
1kgkiszonej kapusty
1dużacebulapokrojona w kostkę
1małapietruszka
¼średniegoselera
2ząbkiczosnku
1łyżkavegety domowejlub do smaku
sóldo smaku
pieprzdo smaku
2łyżkisuszonego majeranku
5średnichziemniakówpokrojonych w kostkę
1liśćlaurowy
4ziarenkaziela angielskiego
1łyżeczkakminku
2lwoda
olej
Dla lubiących mięso, dodatkowe składniki na kulki mięsne
200gmięsa mielonegonajlepiej cielęcina
½średniejczerstwej bułki
½średniejcebulipokrojonej w kostkę
sól
pieprz
1małejajko
½szklankitartej bułki
Instrukcje
Do dużego garnka wlać około 2 litrów wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną pietruszkę i seler, zagotować. Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, odcisnąć i pokroić na mniejsze części, wrzucić do garnka z gotującym się wywarem warzywnym.
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulę na złoty kolor, pod koniec dodać majeranek i drobno pokrojony czosnek, krótko przesmażyć, dodać do zupy.
Całość gotować około 30 minut. Następnie dodać ziemniaki, gotować do czasu, kiedy zmiękną. Doprawić przyprawami.
Jeśli chcecie przygotować wersję z mięsnymi kulkami
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać ją do mielonego mięsa. Następnie dodać cebulę, jajko, przyprawy i odrobinę tartej bułki. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formować maleńkie kuleczki, najlepiej wielkości wiśni.
Rozgrzać tłuszcz, kulki mięsne smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kulki dodać do zupy.
Smacznego!
Notatki
Przepis jest na kwaśnicę wegetariańską, jeśli chcielibyście ugotować klasyczną wersję ( mięsną ) to najlepiej ugotować kwaśnicę na wędzonych żeberkach. W razie potrzeby dolejcie więcej wody tak, aby zupa nie była zbyt gęsta.