Drukuj
Cytrusowy losos na ryzowym chruscie

Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście

Fantastyczny łosoś na chrupiącym chruście z makaronu ryżowego.

Rodzaj Obiad
Kuchnia Polish
Keyword łosoś
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 10 minutes
Razem 25 minutes
Porcje 2 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 400 g łososia
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • świeża kolendra
  • 1 sztuka awokado
  • 70 g cienkiego makaronu ryżowego surowego
  • oliwa do głębokiego smażenia
  • gęsty ocet balsamiczny

Instrukcja

  1. Łososia umyć, pokroić na 2 porcje. Z umytej cytryny zetrzeć skórkę, łososia skropię sokiem z połowy z cytryny.

  2. Nasiona gorczycy rozetrzeć delikatnie w moździerzu, wymieszać z papryką i solą. Dokładnie natrzeć mieszanką rybę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę dodać do niej skórkę cytrynową i natrzeć nimi rybę. Posypać odrobiną suszonego czosnku.

  3. Tak przygotowaną rybę włożyć do ceramicznej miski, przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc ale i 3 godziny wystarczą. Do głębokiego garnka wlać oliwę, rozgrzać dość mocno.

  4. Na gorący tłuszcz wrzucać porcjami makaron ryżowy. Smażyć kilka sekund, przewracając na drugą stronę, aby cały makaron napęczniał. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.

  5. Awokado obrać i pokroić na cieknie plasterki. Skropić cytryną, aby nie ściemniało.

  6. Na rozgrzanej patelni usmażyć łososia, tak jak lubicie, zachęcam aby go nie przepiec, najlepszy jest soczysty z cienką różową kreską w środku.

  7. Na dużym talerzu ułożyć porcję chrustu ryżowego, troszkę go połamcie. Na chrust ułożyć porcję łososia, obok porcję awokado. Całość przybrać świeżą kolendrą, przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Łososia polać octem balsamicznym.

  8. Smacznego!

Notatki

Wbrew pozorom to błyskawiczne danie, czas przygotowani podany jest łącznie z czasem marynowania. Jeśli łososia zamarynujecie wcześniej, obiad można przygotować w 15 minut:)