Fantastyczny łosoś na chrupiącym chruście z makaronu ryżowego.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 25 minutyminuty
Porcje 2
Autor Anna
Składniki
400głososia
sok i skórka z 1 cytryny
skórka otarta z ½ pomarańczy
sóldo smaku
świeżo mielony pieprzdo smaku
½łyżeczkinasion gorczycy
½łyżeczkisłodkiej papryki
świeża kolendra
1sztukaawokado
70gcienkiego makaronu ryżowegosurowego
oliwa do głębokiego smażenia
gęsty ocet balsamiczny
Instrukcje
Łososia umyć, pokroić na 2 porcje. Z umytej cytryny zetrzeć skórkę, łososia skropię sokiem z połowy z cytryny.
Nasiona gorczycy rozetrzeć delikatnie w moździerzu, wymieszać z papryką i solą. Dokładnie natrzeć mieszanką rybę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę dodać do niej skórkę cytrynową i natrzeć nimi rybę. Posypać odrobiną suszonego czosnku.
Tak przygotowaną rybę włożyć do ceramicznej miski, przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc ale i 3 godziny wystarczą. Do głębokiego garnka wlać oliwę, rozgrzać dość mocno.
Na gorący tłuszcz wrzucać porcjami makaron ryżowy. Smażyć kilka sekund, przewracając na drugą stronę, aby cały makaron napęczniał. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Awokado obrać i pokroić na cieknie plasterki. Skropić cytryną, aby nie ściemniało.
Na rozgrzanej patelni usmażyć łososia, tak jak lubicie, zachęcam aby go nie przepiec, najlepszy jest soczysty z cienką różową kreską w środku.
Na dużym talerzu ułożyć porcję chrustu ryżowego, troszkę go połamcie. Na chrust ułożyć porcję łososia, obok porcję awokado. Całość przybrać świeżą kolendrą, przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Łososia polać octem balsamicznym.
Smacznego!
Notatki
Wbrew pozorom to błyskawiczne danie, czas przygotowani podany jest łącznie z czasem marynowania. Jeśli łososia zamarynujecie wcześniej, obiad można przygotować w 15 minut:)