Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. MIeszanka powinna podwoić swoją objętość w kilka minut w ciepłym miejscu.
Następnie dodaćjajko, ekstrakt waniliowy, wymieszać.
Mąkę, sól i cukier wymieszać w dużej misce, dodać dwie łyżki masła i wszystko rozetrzeć palcami. Następnie dodać rozczyn, zagnieść ciasto, nie dodawać więcej mąki ponieważ ciasto będzie zbyt twarde. Ciasto wyrabiamy krótko!
Z ciasta uformowaćprostokąt zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt, posmarować ⅓ miękkiego masła, złożyć ciasto na 3 części.
Rozwałkować ponownie na prostokąt, złożyć na trzy części, zawinąć w folię i znów odłożyć do lodówki na około 30 minut. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, za każdym razem schładzając przynajmniej 30 minut.
Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto chłodzić 5 godzin lub całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed robieniem rogalików.
Wykonanie nadzienia
Mak i włoskie orzechy wsypać do miski i zalać gorącą woda, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. W maszynce do mięsa zmielić mak razem z włoskimi orzechami. Migdały proponuje bardzo drobno posiekać (można również zmielić je razem z makiem, ale moim zdaniem siekane dają ciekawszy smak).
Rodzynki namoczyć w rumie, a następnie dodać do masy. Marcepan rozetrzeć lub pokroić na drobne kawałki. Dodać cukier, miód, pozostałe bakalie, pokruszone ciastka i zmielony mak z orzechami. Śmietanę dodawać stopniowo, dokładnie wymieszać, masa powinna być zwarta i plastyczna.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 cm na 35 cm. Przeciąć ciasto na pół, wzdłuż długiego boku w ten sposób powstaną dwa pasy ciasta. Następnie, każdy pasek pokroić na 12 trójkątów.
Na każdy trójkąt rozsmarować porcję nadzienia (mi na jeden rogal wchodziły 2 czubate łyżki). Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od szerszego końca trójkąta i zwijać w kierunku wierzchołka.
Rogale układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu.
Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Rogaliki piec około 15-20 minut na złoty kolor.
Mleko, sok z cytryny i skórkę wymieszać z cukrem pudrem, lukier jest błyskawiczny, wystarczy połączyć składniki i lukier gotowy, powinien być na tyle płynny, aby można było go rozprowadzić pędzlem na rogalach.
Po upieczeniu rogale przełożyć na kratkę jeszcze ciepłe polać lukrem i od razu posypać siekanymi migdałami, lukier szybko zastyga!.