• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Słodkie bułki » Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Aktualizacja: 18 Cze, 2020 · Opublikowany: 9 Lis, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 5 min

Rogale marcińskie najczęściej wypiekane są z okazji dnia św. Marcina, czyli 11 listopada. Tradycja wywodzi się z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano ofiary z wołów lub w zamian z ciasta zwijanego na kształt wolich rogów. Kościół zaadoptował ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina, a kształt rogali ze zgubioną przez jego konia podkową. Tradycja w obecnym kształcie powstała w listopadzie 1891 roku. Proboszcz parafii św. Marcina w Poznaniu zaapelował do wiernych, aby w dniu patrona wierni zrobili coś dla biednych. Miejscowy cukiernik postanowił wskrzesić starą tradycję i zaczął wypiekanie rogali. Bogaci mieszkańcy miasta kupowali rogale, aby tego dnia obdarować ubogich.

Rogale marcinskie
Rogale marcińskie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥣 Wykonanie nadzienia
  • 🥐 Wariacje na temat rogali
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto drożdżowo-francuskie

  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżka cukru
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka szklanka = 250 ml
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych

Składniki na nadzienie

  • 250 g białego maku
  • 150 g blanszowanych migdałów
  • 120 g masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej opcjonalnie
  • 8 sztuk ciasteczek amaretti lub 4 podłużne biszkopty
  • 50 ml rumu lub likieru Amaretto

Dodatkowo

  • 1 średnie jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • siekane migdały
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • skórka otarta z ½ cytryny + 1 łyżka soku

🔪 Instrukcje

Wykonanie ciasta

  • Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. MIeszanka powinna podwoić swoją objętość w kilka minut w ciepłym miejscu.
  • Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy, wymieszać.
  • Mąkę, sól i cukier wymieszać w dużej misce, dodać dwie łyżki masła , a następnie rozetrzeć palcami. Kolejnym krokiem jest dodanie rozczynu, Zagnieść ciasto, nie dodawać więcej mąki, ponieważ ciasto będzie zbyt twarde. Ciasto wyrabiamy krótko!
  • Z ciasta uformować prostokąt, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wyjąć ciasto, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować ⅓ miękkiego masła, złożyć ciasto na 3 części.
  • Ponownie rozwałkować na prostokąt następnie złożyć na trzy części, zawinąć w folię i znów odłożyć do lodówki na około 30 minut. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, za każdym razem schładzając je przynajmniej 30 minut.
  • Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto chłodzić 5 godzin lub całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed robieniem rogalików.

🥣 Wykonanie nadzienia

  • Mak i włoskie orzechy wsypać do miski i zalać gorącą woda, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. W maszynce do mięsa zmielić mak razem z włoskimi orzechami. Migdały proponuje bardzo drobno posiekać (można również zmielić je razem z makiem, ale moim zdaniem siekane dają ciekawszy smak).
  • Rodzynki namoczyć w rumie, a następnie dodać do masy. Marcepan rozetrzeć lub pokroić na drobne kawałki. Dodać cukier, miód, pozostałe bakalie, pokruszone ciastka i zmielony mak z orzechami. Śmietanę dodawać stopniowo, dokładnie wymieszać, masa powinna być zwarta i plastyczna.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 cm na 35 cm. Przeciąć ciasto na pół, wzdłuż długiego boku w ten sposób powstaną dwa pasy ciasta. Następnie, każdy pasek pokroić na 12 trójkątów.
  • Na każdy trójkąt rozsmarować porcję nadzienia (mi na jeden rogal wchodziły 2 czubate łyżki). Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od szerszego końca trójkąta i zwijać w kierunku wierzchołka.
  • Rogale układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
  • Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Rogaliki piec około 15-20 minut na złoty kolor.
  • Mleko, sok z cytryny i skórkę wymieszać z cukrem pudrem, lukier jest błyskawiczny, wystarczy połączyć składniki i lukier gotowy, powinien być na tyle płynny, aby można było go rozprowadzić pędzlem na rogalach.
  • Po upieczeniu rogale przełożyć na kratkę jeszcze ciepłe polać lukrem i od razu posypać siekanymi migdałami, lukier szybko zastyga!.

Domowe rogale są najlepsze! Ciasto jest delikatne i cienkie, a w środku rogala znajdziecie mnóstwo cudownego nadzienia. Problemem może okazać się kupienie białego maku, w żadnym sklepie stacjonarnym nie udało mi się go zdobyć, ale jest do kupienia w sklepach internetowych. Jeśli jednak nie znajdziecie białego maku, możecie użyć maku niebieskiego. Gorąco polecam!

🥐 Wariacje na temat rogali

Poniżej znajdziecie kilka przepisów na rogale marcińskie lub bułki z farszem z białego maku. W poniższych propozycjach są przepisy łatwiejsze niż ten dzisiejszy, na przykład ślimaczki makowe. To przepis bardzo prosty, jestem przekonana, że tego typu bułeczki zrobi każdy! Zapraszam częstujcie się do woli.

  • Bułeczki św. Marcina
  • Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • Ślimaczki makowe drożdżowe
  • Rogale marcińskie w drugiej odsłonie

📖 Przepis

Rogale marcinskie
Print Pin
3.67 from 3 votes

Rogale marcińskie

Tradycyjne rogale z bogatym nadzieniem. Pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Przygotowanie 9 hours
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 9 hours 20 minutes
Porcje 24
Kalorie 395kcal
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na ciasto drożdżowo-francuskie

  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka szklanka = 250 ml
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych

Składniki na nadzienie

  • 250 g białego maku
  • 150 g blanszowanych migdałów
  • 120 g masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej opcjonalnie
  • 8 sztuk ciasteczek amaretti lub 4 podłużne biszkopty
  • 50 ml rumu lub likieru Amaretto

Dodatkowo

  • 1 śrenie jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • siekane migdały
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • skórka otarta z ½ cytryny + 1 łyżka soku

🔪 Instrukcje

Wykonanie ciasta

  • Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. MIeszanka powinna podwoić swoją objętość w kilka minut w ciepłym miejscu.
  • Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy, wymieszać.
  • Mąkę, sól i cukier wymieszać w dużej misce, dodać dwie łyżki masła i wszystko rozetrzeć palcami. Następnie dodać rozczyn, zagnieść ciasto, nie dodawać więcej mąki ponieważ ciasto będzie zbyt twarde. Ciasto wyrabiamy krótko!
  • Z ciasta uformować prostokąt zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt, posmarować ⅓ miękkiego masła, złożyć ciasto na 3 części.
  • Rozwałkować ponownie na prostokąt, złożyć na trzy części, zawinąć w folię i znów odłożyć do lodówki na około 30 minut. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, za każdym razem schładzając przynajmniej 30 minut.
  • Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto chłodzić 5 godzin lub całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed robieniem rogalików.

Wykonanie nadzienia

  • Mak i włoskie orzechy wsypać do miski i zalać gorącą woda, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. W maszynce do mięsa zmielić mak razem z włoskimi orzechami. Migdały proponuje bardzo drobno posiekać (można również zmielić je razem z makiem, ale moim zdaniem siekane dają ciekawszy smak).
  • Rodzynki namoczyć w rumie, a następnie dodać do masy. Marcepan rozetrzeć lub pokroić na drobne kawałki. Dodać cukier, miód, pozostałe bakalie, pokruszone ciastka i zmielony mak z orzechami. Śmietanę dodawać stopniowo, dokładnie wymieszać, masa powinna być zwarta i plastyczna.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 cm na 35 cm. Przeciąć ciasto na pół, wzdłuż długiego boku w ten sposób powstaną dwa pasy ciasta. Następnie, każdy pasek pokroić na 12 trójkątów.
  • Na każdy trójkąt rozsmarować porcję nadzienia (mi na jeden rogal wchodziły 2 czubate łyżki). Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od szerszego końca trójkąta i zwijać w kierunku wierzchołka.
  • Rogale układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
  • Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Rogaliki piec około 15-20 minut na złoty kolor.
  • Mleko, sok z cytryny i skórkę wymieszać z cukrem pudrem, lukier jest błyskawiczny, wystarczy połączyć składniki i lukier gotowy, powinien być na tyle płynny, aby można było go rozprowadzić pędzlem na rogalach.
  • Po upieczeniu rogale przełożyć na kratkę jeszcze ciepłe polać lukrem i od razu posypać siekanymi migdałami, lukier szybko zastyga!.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Rogale marcińskie
Na 1 porcję przypada (109 g)
Kalorie 395 Kalorie z tłuszczów 182
% zalecanego dziennego spożycia*
Tłuszcze 20.2g31%
Tłuszcze nasycone 5.7g29%
Cholesterol 36mg12%
Sód 293mg12%
Węglowodany 53.4g18%
Błonnik 2.3g9%
Cukier 32.5g36%
Białko 7.2g14%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
  • Rogale marcinskie
  • Rogale marcinskie
Rogale marcińskie

Inspiracja ze strony Moje Wypieki.

Poprzedni wpis « Czekoladowe ciastka z chilli
Kolejny wpis Chipsy z bakłażana »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Kasia Rawka napisał

    18 marca, 2015 at 8:43 pm

    Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 marca, 2015 at 9:49 pm

      O tak, rogale marcińskie to naprawdę coś fantastycznego 🙂 rogaliki, które robiłaś ( z dżemem ) to inny wypiek, ale również pyszny 🙂 Wypróbuj koniecznie marcińskie, a na pewno Ci posmakują:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    07 listopada, 2013 at 11:46 am

    Jestem pod wrażeniem... Tym bardziej, że pracochłonne.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 listopada, 2013 at 12:01 pm

      Dziękuję 🙂 To prawda, że wymagają trochę uwagi, he, he 😉 ale pracę rozłożyłam na dwa dni więc, nie było tak źle, ciasto i farsz przygotowałam na dzień przed pieczeniem :)... Później tylko wałkowanie, rolowanie i pieczenie... no i jedzenie 🙂

      Odpowiedz
      • Kasia napisał

        13 listopada, 2013 at 9:35 am

        Zrobiłam rogale korzystając również z Twojego przepisu (wzięłam "pod lupę" kilka innych i połączyłam w jeden 🙂 ) Twój bardzo mi się przydał.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          13 listopada, 2013 at 9:38 am

          Bardzo się cieszę 🙂 Och te rogale...;) pyszne, choć kaloryczne, ale co tam raz do roku można 😉

          Odpowiedz
  3. Justyna napisał

    10 listopada, 2012 at 5:48 pm

    Hej, cudownie wyglądają... ,no muszę się pochwalić,że posiadam podobny przepis tylko do nadzienia używam marmolady 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 listopada, 2012 at 6:07 pm

      Justynko polecam Ci właśnie rogale marcińskie z nadzieniem migdałowo-makowo-bakaliowym są rewelacyjne!!!! Upiekłam je wieczorem i były bardzo dobre ale następnego dnia są naprawdę obłędne:)

      Odpowiedz
  4. inspirowane Smakiem napisał

    09 listopada, 2012 at 1:25 pm

    Cudowne. I pięknie przedstawione. Teraz wszędzie słychać o rogalach. 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 listopada, 2012 at 1:59 pm

      Dziękuje! Tak to prawda, teraz trwa krótki sezon rogalików:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia