W rondlu podgrzać melasę, cukier i masło, do połączenia się składników, całość przestudzić.
Do miski miksera wsypać wszystkie sypkie składniki, wymieszać. Dodać jajko i przestudzoną melasę z masłem i cukrem, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Odcinać niewielkie kawałki ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Postarajcie się rozwałkować ciasto dość cienko, ciastka będą lepsze. Następnie foremkami wycinać ciastka. Układać wykrojone pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C.
Piec przez 8 do 10 minut, do czasu przyrumienienia brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika i koniecznie wystudzić na kratce. Po wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przygotowanie lukru
W misce umieścić biało i stopniowo dodawać cukier puder, ciągle mieszając. Pamiętajcie, aby cukier był przesiany, ułatwi to ucieranie lukru. Kiedy lukier ma już odpowiednią konsystencję można przystąpić od dekorowania pierniczków.
To w jaki sposób udekorujecie swoje ciastka, zostawiam Waszej fantazji.
Notatki
Ciasto jest bardzo klejące, proponuję więc wyrobić je przy pomocy miksera, wyrabianie ręczne jest bardzo uciążliwe.Lukier powinien być dobrze utarty tak, aby nie było w nim grudek cukru. Może okazać się, że cukru będziecie potrzebować mniej, lub więcej niż napisałam to w przepisie, zależy to od wielkości białka. Lukier powinien być dość gęsty, najlepiej sprawdzić, czy jest już gotowy, wykonując próbę. Należy umoczyć wykałaczkę w lukrze i zrobić kropkę na ciastku, jeśli kropka zostanie w formie półkuli i nie rozpłynie się, to znak, że lukier jest gotowy. Gdyby zdarzyło się tak, że będzie się rozpływał to dosypcie jeszcze trochę cukru pudru, a jeśli będzie zbyt gęsty, kapnijcie kilka kropel zimnej wody. Idealny lukier daje się łatwo rozprowadzać na ciastku i szybko zastyga. Jeśli chcecie zrobić kolorowy lukier, podzielcie go na porcje i do każdej dodajcie barwnik spożywczy, po dodaniu barwnika lukier należy dokładnie rozmieszać. Jeśli będą to barwniki w płynie, mogą trochę rozrzedzić lukier, należy wtedy dodać więcej cukru. Gotowy lukier przykryjcie folią spożywczą, aby nie obsychał. Lukier można przechować przez noc szczelnie przykryty folią, jeśli troszkę zgęstnieje, można dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Do dekorowania używam tuby zrobionej z pergaminu, zwijam kawałek pergaminu w tubę, nakładam do niej lukier i przycinam koniec tuby, tworząc odpowiedniej wielkości dziurkę. Jeśli będzie Wam wygodniej, użyjcie do tego strzykawki lub rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką.