• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Pierniczki

Pierniczki

Aktualizacja: 29 lip, 2020 · Opublikowany: 7 lis, 2012 · przez Anna · 22 komentarze

Skocz do przepisu

Pierniczki w stylu skandynawskim są kruche i niesamowicie aromatyczne. Podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny aromat korzennych przypraw. Ciastka wypiekać należy z bardzo cienkiego ciasta, wtedy są najlepsze! Ja zaszalałam i ozdobiłam je lukrem, pięknie ozdobią choinkę na Boże Narodzenie. Oczywiście dekoracje lukrem można zostawić na okres tuż przed świętami, a wcześniej upiec ciasteczek. Choć zachęcam do tego, aby spróbować wcześniej zdobienia lukrem.

pierniczki pięknie lukrowane
Pierniczki
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍬 Lukier
  • 🍪 Lukrowanie
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 150 g melasy lub syropu klonowego
  • 375 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Składniki na lukier

  • 1 białko
  • 1 ½ szklanki cukru pudru

🔪 Instrukcje

  • W rondlu podgrzać melasę, cukier i masło, do połączenia się składników, całość przestudzić.
  • Do miski miksera wsypać wszystkie sypkie składniki, wymieszać. Dodać jajko i przestudzoną melasę z masłem i cukrem, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
  • Odcinać niewielkie kawałki ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Postarajcie się rozwałkować ciasto dość cienko, ciastka będą lepsze. Następnie foremkami wycinać ciastka. Układać wykrojone pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C.
  • Piec przez 8 do 10 minut, do czasu przyrumienienia brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika i koniecznie wystudzić na kratce. Po wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Ciasto jest bardzo klejące, proponuję więc wyrobić je przy pomocy miksera, wyrabianie ręczne jest bardzo uciążliwe.

Przygotowanie lukru

  • W misce umieścić biało i stopniowo dodawać cukier puder, ciągle mieszając. Pamiętajcie, aby cukier był przesiany, ułatwi to ucieranie lukru. Kiedy lukier ma już odpowiednią konsystencję można przystąpić od dekorowania pierniczków.
  • To w jaki sposób udekorujecie swoje ciastka, zostawiam Waszej fantazji.

🍬 Lukier

Lukier powinien być dobrze utarty tak, aby nie było w nim grudek cukru. Może okazać się, że cukru będziecie potrzebować mniej, lub więcej niż napisałam to w przepisie, zależy to od wielkości białka. Lukier powinien być dość gęsty, najlepiej sprawdzić, czy jest już gotowy, wykonując próbę. Należy umoczyć wykałaczkę w lukrze i zrobić kropkę na ciastku, jeśli kropka zostanie w formie półkuli i nie rozpłynie się, to znak, że lukier jest gotowy. Gdyby zdarzyło się tak, że będzie się rozpływał to dosypcie jeszcze trochę cukru pudru, a jeśli będzie zbyt gęsty, kapnijcie kilka kropel zimnej wody. Idealny lukier daje się łatwo rozprowadzać na ciastku i szybko zastyga.Jeśli chcecie zrobić kolorowy lukier, podzielcie go na porcje i do każdej dodajcie barwnik spożywczy, po dodaniu barwnika lukier należy dokładnie rozmieszać. Jeśli będą to barwniki w płynie, mogą trochę rozrzedzić lukier, należy wtedy dodać więcej cukru.

Gotowy lukier przykryjcie folią spożywczą, aby nie obsychał. Lukier można przechować przez noc szczelnie przykryty folią, jeśli troszkę zgęstnieje, można dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Do dekorowania używam tuby zrobionej z pergaminu, zwijam kawałek pergaminu w tubę, nakładam do niej lukier i przycinam koniec tuby, tworząc odpowiedniej wielkości dziurkę. Jeśli będzie Wam wygodniej, użyjcie do tego strzykawki lub rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką.

🍪 Lukrowanie

Lukrowanie nie jest trudne, ale na pewno  bardzo pracochłonne. Mimo to uważam, że warto! Z pewnością widok własnoręcznie lukrowanych ciasteczek na choince wynagrodzi trud i ciężką pracę, zachwyci domowników i gości. Lukrowane pierniki mogą być również pięknym prezentem świątecznym!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Pierniczki

Jedne z najlepszych pierniczków.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 50
Przygotowanie 2 hours 30 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 2 hours 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 g melasy (lub syropu klonowego)
  • 375 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Składniki na lukier

  • 1 białko
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W rondlu podgrzać melasę, cukier i masło, do połączenia się składników, całość przestudzić.
  • Do miski miksera wsypać wszystkie sypkie składniki, wymieszać. Dodać jajko i przestudzoną melasę z masłem i cukrem, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
  • Odcinać niewielkie kawałki ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Postarajcie się rozwałkować ciasto dość cienko, ciastka będą lepsze. Następnie foremkami wycinać ciastka. Układać wykrojone pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C.
  • Piec przez 8 do 10 minut, do czasu przyrumienienia brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika i koniecznie wystudzić na kratce. Po wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przygotowanie lukru

  • W misce umieścić biało i stopniowo dodawać cukier puder, ciągle mieszając. Pamiętajcie, aby cukier był przesiany, ułatwi to ucieranie lukru. Kiedy lukier ma już odpowiednią konsystencję można przystąpić od dekorowania pierniczków.
  • To w jaki sposób udekorujecie swoje ciastka, zostawiam Waszej fantazji.

📋 Notatki

Ciasto jest bardzo klejące, proponuję więc wyrobić je przy pomocy miksera, wyrabianie ręczne jest bardzo uciążliwe.
Lukier powinien być dobrze utarty tak, aby nie było w nim grudek cukru. Może okazać się, że cukru będziecie potrzebować mniej, lub więcej niż napisałam to w przepisie, zależy to od wielkości białka. Lukier powinien być dość gęsty, najlepiej sprawdzić, czy jest już gotowy, wykonując próbę. Należy umoczyć wykałaczkę w lukrze i zrobić kropkę na ciastku, jeśli kropka zostanie w formie półkuli i nie rozpłynie się, to znak, że lukier jest gotowy. Gdyby zdarzyło się tak, że będzie się rozpływał to dosypcie jeszcze trochę cukru pudru, a jeśli będzie zbyt gęsty, kapnijcie kilka kropel zimnej wody. Idealny lukier daje się łatwo rozprowadzać na ciastku i szybko zastyga.
Jeśli chcecie zrobić kolorowy lukier, podzielcie go na porcje i do każdej dodajcie barwnik spożywczy, po dodaniu barwnika lukier należy dokładnie rozmieszać. Jeśli będą to barwniki w płynie, mogą trochę rozrzedzić lukier, należy wtedy dodać więcej cukru. Gotowy lukier przykryjcie folią spożywczą, aby nie obsychał. Lukier można przechować przez noc szczelnie przykryty folią, jeśli troszkę zgęstnieje, można dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Do dekorowania używam tuby zrobionej z pergaminu, zwijam kawałek pergaminu w tubę, nakładam do niej lukier i przycinam koniec tuby, tworząc odpowiedniej wielkości dziurkę. Jeśli będzie Wam wygodniej, użyjcie do tego strzykawki lub rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką.
pierniczki lukrowane czerwonym i białym lukrem
Pierniczki
pierniczki w miseczce lukrowane lukrem białymi fioletowym
Pierniczki
« Sałatka z tuńczykiem
Czekoladowe ciastka z chilli »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna Siewiera napisał

    20 grudnia, 2012 at 12:58 pm

    Aniu,pierniczki wyszły pachnące i bardzo aromatyczne,tylko z tym lukrowaniem to troszkę na nie poszło :),Lenka miała taka frajdę.....podłoga w kuchni cała w cieście ,ale warto było!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 grudnia, 2012 at 5:04 pm

      Justynko, właśnie takie jest lukrowanie z dziećmi:) pomyśl jak wygląda moja kuchnia po takiej pracy gdy sześć rączek pomaga:))))

      Odpowiedz
  2. Justyna Siewiera napisał

    17 grudnia, 2012 at 1:00 pm

    "MAŁE DZIEŁA SZTUKI"...czegoś takiego szukałam i chętnie własnoręcznie wykonam z pomocą Mojej Lenki 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 grudnia, 2012 at 10:28 pm

      Dziękuję Justynko 🙂 z dziećmi zabawa w lukrowanie jest OGROMNA!!! udekorowane są nie tylko pierniczki:)))))

      Odpowiedz
  3. monka napisał

    12 grudnia, 2012 at 9:40 am

    Anna, nie wytrzymalam wczoraj i od razu zamowilam czarnego wiltona 😉
    Mam niebieski i czerwony! ech ...
    Wlasnie ten odcien fioletu jest swietny! Gratuluje pomyslowosci i zdolnosci
    Obawiam sie troche narzedzia do zdobienia, jak znam zycie wszystko bedzie w lukrze tylko nie pierniczki 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 grudnia, 2012 at 10:04 am

      Najlepszym narzędziem jest mała tubka zrobiona z papieru:) możesz ja zszyć zszywaczem do papieru, a do tuby nalewaj mało lukru to nie wypłynie:) Dasz radę i na pewno bedą piękne! Pozdrawiam:) Ania

      Odpowiedz
  4. monka napisał

    11 grudnia, 2012 at 11:53 pm

    Jakiego barwnika uzylas jako szarego?
    Sa moja inspiracja. Piekne!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 grudnia, 2012 at 11:59 pm

      Do utartego lukru dodała odrobinię niebieskiego i odrobinię czerwonego i wyszedł fioletowy z akcentem szarości:) jeśli chciesz uzyskać czysto szary to, proponuje, kup czarny barwnik:) powodzenia!

      Odpowiedz
  5. Justyna napisał

    10 listopada, 2012 at 5:59 pm

    No są po prostu piękne,takie klimatyczne i jak tylko spojrzałam na zdjęcie,od razu na myśl przychodzą ŚWIĘTA !!!

    Odpowiedz
  6. Magdalena napisał

    07 listopada, 2012 at 9:39 pm

    Witam. Ciasteczka są przepiękne. Mam zamiar je zrobić na Święta. Tylko jedno pytanie, przepis na lukier...pierwszy raz spotykam taki przepis. Naprawdę wychodzi na taki ładny lukier, na zimno ? Z białek i cukru ? Bez wody ? Ja zwykle robię lukier tradycyjnym babcinym przepisem (woda cukier na gorąco), ale przyznaję ucieranie jest dłuuugie i pracochłonne. Z góry dziękuję za informacje.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 listopada, 2012 at 10:21 pm

      Lukier z białka i cukru pudru jest świetny ( widać to po kropkach na ciastkach 🙂 Pięknie się trzyma, jest trwały, schnie tak jak trzeba:) Kilka kropelek wody można dodać na drugi dzień jeśli zdarzyłoby się, że zdobienie rozkładamy na dwa dni. Ucieranie trwa krócej niż w przypadku "wodnego lukru" i moim zdaniem lepiej się pracuje z tym z białek:) Polecam! Ważna rzecz, po dodaniu barwników trzeba dosypać trochę cukru, bo lukier delikatnie się rozrzedza. Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  7. Kasia napisał

    07 listopada, 2012 at 9:03 pm

    Zjawiskowe, piękne, cudowne!

    Odpowiedz
  8. Agnieszka napisał

    07 listopada, 2012 at 4:19 pm

    Ale się Świątecznie zrobiło :)... Cudownie udekorowane...

    Odpowiedz
  9. ankawell napisał

    07 listopada, 2012 at 2:48 pm

    Piękne , świąteczne ... ja niedługo też zacznę pierniczyć 🙂

    Odpowiedz
  10. mashup napisał

    07 listopada, 2012 at 1:56 pm

    Jeszcze dziś zabieram się za nie. 🙂

    Odpowiedz
  11. siankoo napisał

    07 listopada, 2012 at 1:39 pm

    ale że już pierniczki???? muszę zacząć o tym myśleć. a Twoje są przecudne:)))

    Odpowiedz
  12. Anna napisał

    07 listopada, 2012 at 10:37 am

    Dziękuję:) tak pierniczki to bardzo piękna ozdoba choinki, ale nie tylko można zrobić lukrowane ciasteczka na różne okazje lub obdarowywać nimi naszych przyjaciół:))) Choć te z okazji Bożego Narodzenia mają wyjątkowy klimat. Pozdrawiam Ania

    Odpowiedz
  13. gosijka napisał

    07 listopada, 2012 at 10:12 am

    Oj już nie mogę się doczekać dekorowania pierniczków na choinkę 😀

    Odpowiedz
  14. Basia napisał

    07 listopada, 2012 at 10:11 am

    Piękne! ja też piekę pierniczki co roku i już nie mogę doczekać się tegorocznych:)

    Odpowiedz
  15. Monika napisał

    07 listopada, 2012 at 9:34 am

    Jakie śliczne, sama już nie długo zabieram się za pierniki, może skorzystam w tym roku z Twojego pomysłu.

    Odpowiedz
  16. Basia napisał

    07 listopada, 2012 at 9:08 am

    Cudne! Piekę podobne i zawsze są ozdoba choinki 🙂
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂
    Basia

    Odpowiedz
  17. Inspirowane smakiem napisał

    07 listopada, 2012 at 6:40 am

    Wyglądają cu-do-wnie! Nie mogę sie doczekać świątecznego wypiekania pierniczków!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}