Pomidory wlać do rondla, dodać sól, pieprz, oregano, bazylię, odrobinę cukru. Gotować do momentu uzyskanie dość gęstego sosu, wystudzić.
Paprykę, cebule i cukinię pokroić na cienkie około 3 mm krążki. Ser mozzarella pokroić na cienkie plasterki. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Papryczki chilli przekroić ma pół, oczyścić z nasion, można pokroić na drobne kawałeczki.
Piekarnik rozgrzać do 250 st C.
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 części. Rozwałkować cienkie placki.
Blachy do pieczenia pizzy posypać mąką, ułożyć na nich placki ciasta. Na pierwszy spód, wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, równomiernie rozprowadzić. Następnie ułożyć ser mozzarella i żółty ser. Na ser położyć cukinię, słodką paprykę, cebulę i papryczkę chilli. Posypać delikatnie solą i oregano.
Pierwszą pizzę wstawić do piekarnika na około 5 minut, pilnujcie czasu, brzegi powinny się zarumienić. Kiedy pierwsza pizza jest w piekarniku, przygotujcie drugą, pamiętajcie aby przygotowana pizza nie czekała zbyt długo na pieczenie, bo ciasto rozmięknie.
Po wyjęciu z piekarnika posypać rukolą, świeżymi listkami bazylii. Polać octem balsamicznym (opcjonalnie), przyprawić świeżo mielonym pieprzem.