• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zapiekanki i pizze » Pizza z cukinią i chilli

Pizza z cukinią i chilli

Aktualizacja: 30 lip, 2020 · Opublikowany: 4 lis, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Pizza z cukinią i chilli powstała z braku produktów. Chciałam zrobić na obiad pizzę z tuńczykiem, ale w ostatniej chwili okazało się, że tuńczyk zniknął. Zaczęłam poszukiwania w spiżarni  w celu dobrania odpowiednich składników do przygotowania pizzy. Znalazła cukinię, która miała być na leczo, ale zaryzykowałam. Pizza wyszła naprawdę pyszna i soczysta. Przygotowana na bardzo cienkim i smacznym cieście z dodatkiem papryczki chilli i rukoli, bardzo wyrazista w smaku i kolorowa. Polecam!

pizza z cukinią i chilii
Print Pin
Bądź pierwszy!

Pizza z cukinią i chilli

Fantastyczna pizza na cieniutkim cieście
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 1 hour 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Przepis na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 g suchych drożdży

Dodatkowo

  • 2 duże kulki sera mozzarella
  • ½ małej cukinia
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 małe papryczki chilli
  • 2 garść rukoli
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka pomidorów
  • oregano
  • świeża bazylia
  • ocet balsamiczny
  • czerwona słodka papryka
  • żółty ser
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pomidory wlać do rondla, dodać sól, pieprz, oregano, bazylię, odrobinę cukru. Gotować do momentu uzyskanie dość gęstego sosu, wystudzić.
  • Paprykę, cebule i cukinię pokroić na cienkie około 3 mm krążki. Ser mozzarella pokroić na cienkie plasterki. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Papryczki chilli przekroić ma pół, oczyścić z nasion, można pokroić na drobne kawałeczki.
  • Piekarnik rozgrzać do 250 st C.
  • Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 części. Rozwałkować cienkie placki.
  • Blachy do pieczenia pizzy posypać mąką, ułożyć na nich placki ciasta. Na pierwszy spód, wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, równomiernie rozprowadzić. Następnie ułożyć ser mozzarella i żółty ser. Na ser położyć cukinię, słodką paprykę, cebulę i papryczkę chilli. Posypać delikatnie solą i oregano.
  • Pierwszą pizzę wstawić do piekarnika na około 5 minut, pilnujcie czasu, brzegi powinny się zarumienić. Kiedy pierwsza pizza jest w piekarniku, przygotujcie drugą, pamiętajcie aby przygotowana pizza nie czekała zbyt długo na pieczenie, bo ciasto rozmięknie.
  • Po wyjęciu z piekarnika posypać rukolą, świeżymi listkami bazylii. Polać octem balsamicznym (opcjonalnie), przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
  • Smacznego!
Pizza z cukinią i chilli na cieniutkim cieście
Pizza z cukinią i chilli
« Sernik dyniowo migdałowy
Żurawinowe ciasteczka z nutą mandarynki »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. karmel-itka napisał

    04 listopada, 2012 at 7:45 am

    mamma mia!
    lubię takie pyszności.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 listopada, 2012 at 9:46 am

      🙂 my też uwielbiamy pizzę szczególnie na cienkim cieście z pysznymi dodatkami, wczoraj zrobiłam wersję z cukinia i krewetki:))) pycha polecam!
      Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}