Składniki na zaczyn umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Spryskać wierzch ciasta i brzegi miski olejem, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 12 do 18 godzin.
Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki, zaczynając od wody. Następnie mąkę, sól, drożdże. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodać pestki dyni, wymieszać. Ponownie miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do wcześniej nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami podłużnej foremki o wymiarach 22 x 14 cm.
Piekarnik nagrzać do 220 st C.
Wyrośnięty chleb spryskać olejem i posypać łyżką pestek dyni. Piec 40 minut. Jeśli wierzch chleba zacznie mocno się przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową. Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.