• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb z prażonymi pestkami dyni

Chleb z prażonymi pestkami dyni

Aktualizacja: 31 lip, 2020 · Opublikowany: 18 paź, 2012 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Chleb z prażonymi pestkami dyni. Chrupiąca przypieczona skórka z pestkami dyni. Wilgotny sprężysty miąższ również z prażonymi pestkami dyni, który jest wspaniały i pyszny. Przepis na chleb jest klasyczny, na zakwasie żytnim można powiedzieć, że jest to chleb rustykalny. Długo pozostaje świeży, trzeba go tylko odpowiednio przechowywać w zamykanym chlebaku, a najlepiej jeszcze w lnianym woreczku. Smakuje ze wszystkimi dodatkami wyśmienicie, można przygotować z niego kanapkę z szynką lub serem, ale z dżemem będzie również pyszna. Chleb nie jest pracochłonny, ale potrzebuje czasu. Wieczorem zróbcie rozczyn, a następnego dnia dokończcie pracę, wypiekając fantastyczny chleb.

Chleb z prażonymi pestkami dyni
Chleb z prazonymi pestkami dyni
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb z prażonymi pestkami dyni

Najlepszy jest domowy chleb
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 14 hours
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 14 hours 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 230 g mąki żytniej typu 720
  • 125 ml wody
  • 90 g zakwasu żytniego (aktywnego)
  • ⅛ łyżeczki suszonych drożdży (lub ½ łyżeczki świeżych)

Składniki na ciasto właściwe

  • 320 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750)
  • 190 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki suszonych drożdży (lub 1 łyżeczka świeżych)
  • 7 łyżek prażonych pestek dyni
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na zaczyn umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Spryskać wierzch ciasta i brzegi miski olejem, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 12 do 18 godzin.
  • Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki, zaczynając od wody. Następnie mąkę, sól, drożdże. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodać pestki dyni, wymieszać. Ponownie miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Ciasto przełożyć do wcześniej nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami podłużnej foremki o wymiarach 22 x 14 cm.
  • Piekarnik nagrzać do 220 st C.
  • Wyrośnięty chleb spryskać olejem i posypać łyżką pestek dyni. Piec 40 minut. Jeśli wierzch chleba zacznie mocno się przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową. Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
Chleb z prażonymi pestkami dyni, widoczny środek miękkiego chleba z ziarenkami
« Bagietka z grillowaną gruszką
Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ola in the kitchen napisał

    18 października, 2012 at 10:23 pm

    Chlebek wygląda bardzo kusząco. Porywam kromeczkę na jutrzejsze śniadanie :}

    Odpowiedz
  2. przecinkowa napisał

    18 października, 2012 at 2:34 pm

    Przepiękny wyszedł Ci ten chlebek 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 października, 2012 at 4:21 pm

      Dziękuję Ci:) jest również bardzo smaczny i zdrowy. Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}