• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb z prażonymi pestkami dyni

Chleb z prażonymi pestkami dyni

Aktualizacja: 31 lip, 2020 · Opublikowany: 18 paź, 2012 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Chleb z prażonymi pestkami dyni. Chrupiąca przypieczona skórka z pestkami dyni. Wilgotny sprężysty miąższ również z prażonymi pestkami dyni, który jest wspaniały i pyszny. Przepis na chleb jest klasyczny, na zakwasie żytnim można powiedzieć, że jest to chleb rustykalny. Długo pozostaje świeży, trzeba go tylko odpowiednio przechowywać w zamykanym chlebaku, a najlepiej jeszcze w lnianym woreczku. Smakuje ze wszystkimi dodatkami wyśmienicie, można przygotować z niego kanapkę z szynką lub serem, ale z dżemem będzie również pyszna. Chleb nie jest pracochłonny, ale potrzebuje czasu. Wieczorem zróbcie rozczyn, a następnego dnia dokończcie pracę, wypiekając fantastyczny chleb.

Chleb z prażonymi pestkami dyni
Chleb z prazonymi pestkami dyni
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb z prażonymi pestkami dyni

Najlepszy jest domowy chleb
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 14 hours
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 14 hours 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 230 g mąki żytniej typu 720
  • 125 ml wody
  • 90 g zakwasu żytniego (aktywnego)
  • ⅛ łyżeczki suszonych drożdży (lub ½ łyżeczki świeżych)

Składniki na ciasto właściwe

  • 320 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750)
  • 190 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki suszonych drożdży (lub 1 łyżeczka świeżych)
  • 7 łyżek prażonych pestek dyni
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na zaczyn umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Spryskać wierzch ciasta i brzegi miski olejem, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 12 do 18 godzin.
  • Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki, zaczynając od wody. Następnie mąkę, sól, drożdże. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodać pestki dyni, wymieszać. Ponownie miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Ciasto przełożyć do wcześniej nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami podłużnej foremki o wymiarach 22 x 14 cm.
  • Piekarnik nagrzać do 220 st C.
  • Wyrośnięty chleb spryskać olejem i posypać łyżką pestek dyni. Piec 40 minut. Jeśli wierzch chleba zacznie mocno się przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową. Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
Chleb z prażonymi pestkami dyni, widoczny środek miękkiego chleba z ziarenkami
« Bagietka z grillowaną gruszką
Ciasto z dyni z kremem pomarańczowym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ola in the kitchen napisał

    18 października, 2012 at 10:23 pm

    Chlebek wygląda bardzo kusząco. Porywam kromeczkę na jutrzejsze śniadanie :}

    Odpowiedz
  2. przecinkowa napisał

    18 października, 2012 at 2:34 pm

    Przepiękny wyszedł Ci ten chlebek 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 października, 2012 at 4:21 pm

      Dziękuję Ci:) jest również bardzo smaczny i zdrowy. Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →