Do miski wsypać mielone migdały i cukier, wymieszać mikserem. Następnie dołożyć do miski miękkie masło, mąkę,jajka i olejek migdałowy, wszystko zmiksować do momentu połączeni się składników.
Piekarnik nagrzać do 175 st C.
Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyciąć kółka i wyłożyć nimi foremki na muffinki, odciąć namiar ciasta.
Do każdej foremki nałożyćmasę migdałową do ¾ wysokości foremki.
Wstawić do piekarnika na około 20 minut, powinny się zarumienić.
Po upieczeniu, wystudzić.
Do wysokiego naczynia walać śmietanę, ubić mikserem na sztywno z dodatkiem cukru.
Przed podaniem, nałożyć na wierzch, każdej babeczki porcję bitej śmietany i udekorować pokrojonymi figami.
Smacznego!
Notatki
Podaję porcję na 18 sztuk babeczek, upieczonych w foremkach na muffinki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm. Możecie oczywiście upiec je w mniejszych foremkach, będzie ich znacznie więcej, ale pamiętajcie, aby skrócić czas pieczenia, aby się nie wysuszyły zbytnio w środku. Kruchego ciasto pewnie trochę Wam zostanie, ja wszystkiego nie zużyłam proponuję abyście zamrozili nadmiar "na czarną godzinę":)