• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Muffiny i babeczki » Migdałowe babeczki

Migdałowe babeczki

Aktualizacja: 3 Sie, 2020 · Opublikowany: 8 Paź, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Migdałowe babeczki na przepysznym kruchym delikatnym i cieniutkim cieście, wypełnionym migdałową masą. Migdały uwielbiam w każdej formie, więc dług nie zastanawiałam się nad tym, czy je upiec. Po upieczeniu na powierzchni babeczki tworzy się chrupiąca skorupka, a środku ukryta jest delikatna wilgotna masa migdałowa. Babeczki migdałowe podałam z bitą śmietaną udekorowane świeżymi słodkimi figami. Oczywiście, bita śmietana i owoce, to opcja de lux, można, to pominąć.  Do dekoracji babeczek można użyć innych miękkich owoców, malin,  borówek, brzoskwiń... Koniecznie musicie ich spróbować, babeczki są rewelacyjne! Zapraszam.

babeczki migdałowe przekrojone na pół z kremem śmietankowym
Migdałowe babeczki
babeczki migdalowe
Print Pin
5 from 1 vote

Migdałowe babeczki

Fantastyczne mocno migdałowe babeczki.
Autor Anna
Kuchnia American
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Porcje 18
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na masę migdałową

  • 200 g mielonych migdałów
  • 135 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 średnie jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 4 sztuki dojrzałych fig
  • 120 ml śmietany do ubijania
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 średnie jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki łyżki śmietany opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Do miski wsypać mielone migdały i cukier, wymieszać mikserem. Następnie dołożyć do miski miękkie masło, mąkę, jajka i olejek migdałowy, wszystko zmiksować do momentu połączeni się składników.
  • Piekarnik nagrzać do 175 st C.
  • Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyciąć kółka i wyłożyć nimi foremki na muffinki, odciąć namiar ciasta.
  • Do każdej  foremki nałożyć masę migdałową do ¾ wysokości foremki.
  • Wstawić do piekarnika na około 20 minut, powinny się zarumienić.
  • Po upieczeniu, wystudzić.
  • Do wysokiego naczynia walać śmietanę, ubić mikserem na sztywno z dodatkiem cukru.
  • Przed podaniem, nałożyć na wierzch, każdej babeczki porcję bitej śmietany i udekorować pokrojonymi figami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Podaję porcję na 18 sztuk babeczek, upieczonych w foremkach na muffinki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm. Możecie oczywiście upiec je w mniejszych foremkach, będzie ich znacznie więcej, ale pamiętajcie, aby skrócić czas pieczenia, aby się nie wysuszyły zbytnio w środku. Kruchego ciasto pewnie trochę Wam zostanie, ja wszystkiego nie zużyłam proponuję abyście zamrozili nadmiar "na czarną godzinę":)
babeczki migdałowe na talerzu z kremem i świeżymi figami
 Migdałowe babeczki
Poprzedni wpis « Knedle śliwkowe
Kolejny wpis Chipsy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Ola napisał

    08 października, 2012 at 6:22 pm

    baaardzo fajny pomysł babeczkowy 🙂

    Odpowiedz
  2. Alina napisał

    08 października, 2012 at 4:00 pm

    Urocze:) I z figami, które ostatnio królują na blogach:)

    Odpowiedz
  3. Droczilka napisał

    08 października, 2012 at 1:08 am

    takie babeczki to mistrzostwo świata! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 października, 2012 at 2:57 pm

      Dziękuję:) Polecam gorąco są pyszne, a przepis bardzo prosty:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia