Migdałowe babeczki na przepysznym kruchym delikatnym i cieniutkim cieście, wypełnionym migdałową masą. Migdały uwielbiam w każdej formie, więc dług nie zastanawiałam się nad tym, czy je upiec. Po upieczeniu na powierzchni babeczki tworzy się chrupiąca skorupka, a środku ukryta jest delikatna wilgotna masa migdałowa. Babeczki migdałowe podałam z bitą śmietaną udekorowane świeżymi słodkimi figami. Oczywiście, bita śmietana i owoce, to opcja de lux, można, to pominąć. Do dekoracji babeczek można użyć innych miękkich owoców, malin, borówek, brzoskwiń... Koniecznie musicie ich spróbować, babeczki są rewelacyjne! Zapraszam.
Migdałowe babeczki
Fantastyczne mocno migdałowe babeczki.
Porcje 18
🥘 Składniki
Składniki na masę migdałową
- 200 g mielonych migdałów
- 135 g cukru
- 150 g masła
- 4 średnie jajka
- 100 g mąki pszennej
- kilka kropel olejku migdałowego
- 4 sztuki dojrzałych fig
- 120 ml śmietany do ubijania
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 1 średnie jajko
- 1 żółtko
- 150 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki łyżki śmietany opcjonalnie
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mielone migdały i cukier, wymieszać mikserem. Następnie dołożyć do miski miękkie masło, mąkę, jajka i olejek migdałowy, wszystko zmiksować do momentu połączeni się składników.
- Piekarnik nagrzać do 175 st C.
- Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyciąć kółka i wyłożyć nimi foremki na muffinki, odciąć namiar ciasta.
- Do każdej foremki nałożyć masę migdałową do ¾ wysokości foremki.
- Wstawić do piekarnika na około 20 minut, powinny się zarumienić.
- Po upieczeniu, wystudzić.
- Do wysokiego naczynia walać śmietanę, ubić mikserem na sztywno z dodatkiem cukru.
- Przed podaniem, nałożyć na wierzch, każdej babeczki porcję bitej śmietany i udekorować pokrojonymi figami.
- Smacznego!
📋 Notatki
Podaję porcję na 18 sztuk babeczek, upieczonych w foremkach na muffinki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm. Możecie oczywiście upiec je w mniejszych foremkach, będzie ich znacznie więcej, ale pamiętajcie, aby skrócić czas pieczenia, aby się nie wysuszyły zbytnio w środku. Kruchego ciasto pewnie trochę Wam zostanie, ja wszystkiego nie zużyłam proponuję abyście zamrozili nadmiar "na czarną godzinę":)
Ola napisał
baaardzo fajny pomysł babeczkowy 🙂
Alina napisał
Urocze:) I z figami, które ostatnio królują na blogach:)
Droczilka napisał
takie babeczki to mistrzostwo świata! 🙂
Anna napisał
Dziękuję:) Polecam gorąco są pyszne, a przepis bardzo prosty:) Pozdrawiam Ania