Masło pokroić na drobne kawałki, włożyć do miski, dodać pozostałe składniki, poza łyżeczką cynamonu, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Do drugiej części dodać 1 łyżeczkę cynamonu i ponownie zagnieść, również owinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce.
Gruszki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, wlać wino, dwie łyżki cukru, ½ łyżeczki mielonego imbiru. Gotować przez 8 minut, po tym czasie gruszki będą już miękkie. Zlać z gruszek cały płyn (nie wylewać) dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej dokładnie wymieszać.
Śliwki przekroić na pół, włożyć do rondelka, wlać płyn z gruszek dodać cynamon, gotować przez 5 minut. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać.
Przygotować dwie formy do tart o średnicy 20 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką.
Wyjąć ciasto z lodówki, z każdej porcji odciąć około ⅔ części ciasta, większą rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyłożyć nim formy, widelcem zrobić dziurki, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C, piec 10 min, wyjąć z piekarnika.
Do formy z ciastem cynamonowym wyłożyć przygotowaną masę śliwkową, posypać płatkami migdałowymi, resztę ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać min wierzch tarty.
Na drugi spód wyłożyć nadzienie gruszkowe, również przykryć tartym ciastem.
Ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Smacznego!