Drukuj
tarta ze sliwka i gruszka

Tarta ze śliwką i z gruszką

Świetna krucha tarta z pysznym wypełnieniem

Rodzaj Deser
Kuchnia Polish
Keyword gruszki, śliwki
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 50 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g twardego masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/4 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Nadzienie

  • 20 sztuk śliwek
  • 3 duże gruszki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 60 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Instrukcja

  1. Masło pokroić na drobne kawałki, włożyć do miski, dodać pozostałe składniki, poza łyżeczką cynamonu, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Do drugiej części dodać 1 łyżeczkę cynamonu i ponownie zagnieść, również owinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce.
  2. Gruszki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, wlać wino, dwie łyżki cukru, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru. Gotować przez 8 minut, po tym czasie gruszki będą już miękkie. Zlać z gruszek cały płyn (nie wylewać) dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej dokładnie wymieszać.
  3. Śliwki przekroić na pół, włożyć do rondelka, wlać płyn z gruszek dodać cynamon, gotować przez 5 minut. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać.
  4. Przygotować dwie formy do tart o średnicy 20 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki, z każdej porcji odciąć około 2/3 części ciasta, większą rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyłożyć nim formy, widelcem zrobić dziurki, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C, piec 10 min, wyjąć z piekarnika.
  6. Do formy z ciastem cynamonowym wyłożyć przygotowaną masę śliwkową, posypać płatkami migdałowymi, resztę ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać min wierzch tarty.
  7. Na drugi spód wyłożyć nadzienie gruszkowe, również przykryć tartym ciastem.
  8. Ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Smacznego!