• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Tarty na słodko » Tarta ze śliwką i z gruszką

Tarta ze śliwką i z gruszką

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 2 paź, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Tarta ze śliwką i z gruszką. Często mamy problem, jakie ciasto upiec i słyszymy, ja chcę ze śliwką, a ja z gruszką, a ja jeszcze z czymś innym. Tarta jest najlepszą bazą do tego, aby zrobić ją w dwóch lub trzech wersjach jednocześnie. Wystarczy zagnieść jedno kruche ciasto, podzielić na dwie lub więcej części. Zrobić do tego dwa lub trzy nadzienia i gotowe. Każdy ma to, na co miał ochotę! Śliwki z cynamonem podduszone w czerwonym winie, gruszka z imbirem również w czerwonym winie. Pyszne aromatyczne nadzienia, które można dowolnie komponować, świetnym nadzieniem będą też jabłka, maliny lub morele.

Zawsze w zamrażalniku mam przygotowaną porcję kruchego ciasta "na czarną godzinę", wystarczy, że wyjmę ją z zamrażalnika, szybko przygotuję wypełnienie do tary, chwila pieczenia i deser gotowy. Tartę polecam na ciepło z lodami.

tarta ze sliwka i gruszka
Tarta ze śliwką i gruszką
tarta ze sliwka i gruszka
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta ze śliwką i z gruszką

Świetna krucha tarta z pysznym wypełnieniem
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g twardego masła
  • 3 żółtka
  • ½ szklanka cukru
  • ¼ szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Nadzienie

  • 20 sztuk śliwek
  • 3 duże gruszki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 60 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło pokroić na drobne kawałki, włożyć do miski, dodać pozostałe składniki, poza łyżeczką cynamonu, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Do drugiej części dodać 1 łyżeczkę cynamonu i ponownie zagnieść, również owinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce.
  • Gruszki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, wlać wino, dwie łyżki cukru, ½ łyżeczki mielonego imbiru. Gotować przez 8 minut, po tym czasie gruszki będą już miękkie. Zlać z gruszek cały płyn (nie wylewać) dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej dokładnie wymieszać.
  • Śliwki przekroić na pół, włożyć do rondelka, wlać płyn z gruszek dodać cynamon, gotować przez 5 minut. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać.
  • Przygotować dwie formy do tart o średnicy 20 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, z każdej porcji odciąć około ⅔ części ciasta, większą rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyłożyć nim formy, widelcem zrobić dziurki, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C, piec 10 min, wyjąć z piekarnika.
  • Do formy z ciastem cynamonowym wyłożyć przygotowaną masę śliwkową, posypać płatkami migdałowymi, resztę ciast zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać min wierzch tarty.
  • Na drugi spód wyłożyć nadzienie gruszkowe, również przykryć tartym ciastem.
  • Ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Smacznego!
tarta ze sliwką i gruszką na talerzu dwa kawałki ciasta
« Chleb ziołowo czosnkowy
Sajgonki »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}