1 ½łyżeczkiłyżeczki solimorskiej, kamiennej doajcie mniej
2łyżkioliwy z oliwek
1łyżkasuszonego tymianku lub estragonu
1łyżkaoregano lub bazylii
2łyżeczkisuszonego czosnku
1łyżeczkacukru
Instrukcje
Do miseczki wsypujemy drożdże, cukier i 2 łyżki wody, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wlewamy wodę, podrośnięte drożdże i pozostałe składniki (bez ziół) zagniatamy dosyć luźne ciasto, możemy użyć do tego miksera. Pod koniec wyrabiania dodajemy zioła i czosnek. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut, miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą.
Następnie ciasto formujemy w kulę, przekładamy na posypaną mąka blachę/tackę do pieczenia, wierzch chleba obficie posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 °C, tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika na jego dno wsypujemy ½ szklanki kostek lodu.