Drukuj

Samosa

Rodzaj Przekąska
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 35 minutes
Razem 1 hour 5 minutes
Porcje 24
Autor Anna

Składniki

Składniki na farsz

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża ugotowana marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 puszki soczewicy
  • 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
  • 1 łyżka startego korzenia świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli
  • 1 łyżka czarnuszki
  • olej do smażenia

Składniki na ciasto

  • 300 g maki pszennej
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kuminu opcjonalnie
  • 1 łyżeczka czarnuszki opcjonalnie
  • około 1/4 szklanki gorącej wody

Składniki na sos miętowy

  • duża garść listków świeżej mięty
  • sól
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na sos z czerwonym curry

  • 200 ml gęstego jogurtu
  • sól
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki chilli opcjonalnie

Instrukcja

Ciasto

  1. Kumin zmiażdżyć w moździerzu
  2. Do miski wsypać mąkę, sól, czarnuszkę i kumin oraz roztopione masło
  3. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, stopniowo dodawać bardzo ciepłą wodę tyle, aby dało zagnieść się gładkie elastyczne ciasto
  4. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć, aby odpoczęło

Farsz

  1. Do miski włożyć ugotowane i ostudzone ziemniaki, marchew, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków
  2. W moździerzu rozetrzeć nasiona kolendry i kuminu, na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać roztarte nasiona, starty imbir, czarnuszkę, sól, chilli, przesmażyć, aż zacznie wydzielać się intensywny zapach przypraw
  3. Dodać pokrojoną cebulę, ziemniaki z marchwią i soczewicę
  4. Smażyć kilka minut ciągle mieszając, zestawić z ognia, aby farsz przestygł
  5. Dodać świeżą kolendrę, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, farsz powinien mieć intensywny smak
  6. Z ciasta odcinać małe kawałki, rozwałkować na placek z którego przy pomocy miseczki o średnicy 12 cm ( 4,72 inch ) wyciąć kółka
  7. Kółka przeciąć na pół, z każdej połówki uformować rożek, brzegi ciasto dobrze jest posmarować wodą, wtedy lepiej się skleją
  8. Do rożka nałożyć farsz następnie skleić górę pierożka
  9. W rondelku rozgrzać olej, samosy smażyć na złoty kolor, wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu

Sos miętowy

  1. Do blendera włożyć listki mięty, sok z cytryny i 2 łyżki jogurtu, zmiksować. Wymieszać z pozostałym jogurtem, doprawić solą.

Czerwony sos curry

  1. Do jogurtu dodać pastę curry, sól i chilli (opcjonalnie, jeśli lubicie bardzo ostry sos) dokładnie wymieszać
  2. Smacznego!