• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dania wegetariańskie » Samosa

Samosa

Aktualizacja: 18 kwi, 2021 · Opublikowany: 29 wrz, 2012 · przez Anna · 17 komentarzy

Skocz do przepisu

Samosa, pyszne trójkątne pierożki rodem z Indii. Farsz głównie z ziemniaków z dodatkiem aromatycznych przypraw zamknięty w chrupiącym cieście, a wszystko smażone na głębokim oleju. Podane z zielonym delikatnym sosem ze świeżej mięty lub ostrym sosem z czerwonego curry to fantastyczna przekąska. Pierożki samosa można przygotować także z nadzieniem z  jagnięciny i zielonego groszku, cieciorki, grzybów... Możliwości jest wiele. Jeśli chodzi o wielkość pierożków, to zależy do Was, mogą być maleńkie lub naprawdę duże, ja dziś zrobiłam w wersji max, choć zazwyczaj robię maleńkie. Jedne i drugie smakują wyśmienicie. Polecam!

pierożki w misce
samosa
samosa małe rumiane pierożki
Print Pin
Bądź pierwszy!

Samosa

Wspaniałe kruche pierożki.
Autor Anna
Kuchnia Hinduska
Rodzaj Przekąska
Porcji 24
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 35 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na farsz

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża ugotowana marchewka
  • 1 duża cebula
  • ½ puszka soczewicy
  • 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
  • 1 łyżka startego korzenia świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól (do smaku)
  • ½ łyżeczki papryki chilli
  • 1 łyżka czarnuszki
  • olej do smażenia

Składniki na ciasto

  • 300 g maki pszennej
  • 5 łyżek stopionego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
  • około ¼ szklanki gorącej wody

Składniki na sos miętowy

  • 1 duża garść listków świeżej mięty
  • sól (do smaku)
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na sos z czerwonym curry

  • 200 ml gęstego jogurtu
  • sól (do smaku)
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • ½ łyżeczki chilli (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Ciasto

  • Kumin zmiażdżyć w moździerzu.
  • Do miski wsypać mąkę, sól, czarnuszkę i kumin oraz roztopione masło. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, stopniowo dodawać bardzo ciepłą wodę tyle, aby dało zagnieść się gładkie elastyczne ciasto.
  • Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć, aby odpoczęło.

Farsz

  • Do miski włożyć ugotowane i ostudzone ziemniaki, marchew, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  • W moździerzu rozetrzeć nasiona kolendry i kuminu, na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać roztarte nasiona, starty imbir, czarnuszkę, sól, chilli, przesmażyć, aż zacznie wydzielać się intensywny zapach przypraw. Dodać pokrojoną cebulę, ziemniaki z marchwią i soczewicę.
  • Smażyć kilka minut ciągle mieszając, zestawić z ognia, aby farsz przestygł. Dodać świeżą kolendrę, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, farsz powinien mieć intensywny smak.
  • Z ciasta odcinać małe kawałki, rozwałkować na placek, z którego przy pomocy miseczki o średnicy 12 cm wyciąć kółka. Kółka przeciąć na pół, z każdej połówki uformować rożek, brzegi ciasto dobrze jest posmarować wodą, wtedy lepiej się skleją.
  • Do rożka nałożyć farsz następnie skleić górę pierożka.
  • W rondelku rozgrzać olej, samosy smażyć na złoty kolor, wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.

Sos miętowy

  • Do blendera włożyć listki mięty, sok z cytryny i 2 łyżki jogurtu, zmiksować. Wymieszać z pozostałym jogurtem, doprawić solą.

Czerwony sos curry

  • Do jogurtu dodać pastę curry, sól i chilli (opcjonalnie, jeśli lubicie bardzo ostry sos) dokładnie wymieszać.
samosa  chrupiące i rumiane pierożki
samosa
« Tortille z grillowanym bakłażanem
Sałatka z figami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agnieszka napisał

    22 lutego, 2015 at 7:28 pm

    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem (chyba, że ma znaczenie typ mąki, dodałam też masło klarowane -w przepisie jest po prostu masło) i smak tych pierożków wcale nie przypomina smaku prawdziwego indyjskiego samosa.Ciasto wprawdzie idealnie się skleja nie rozpada się, ale jest zbyt kruche i w połączeniu z wegetariańskim ziemniaczanym farszem jest po prostu bez wyrazu.Być może z mięsnym nadzieniem są smaczniejsze.Także dużo pracy i wielki zawód 🙁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2015 at 11:33 pm

      Ciasto na samosę jest chrupiące i kruche, więc wyszło Ci takie jakie powinno być:) a farsz to kwestia gustu, można oczywiście przygotować z mięsem, ale najbardziej popularne są właśnie wege, a smak zależy od doprawienia farszu zaproponowanymi przyprawami, które swoją drogą są bardzo aromatycznie 🙂 Może ta potrawa nie trafiła w Twój gust 🙁 życzę smacznych odkryć, gorąco pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
      • Agnieszka napisał

        23 lutego, 2015 at 11:49 am

        Bardzo ci dziękuję, generalnie samosy uwielbiam ale nigdy nie odwazylam sie zrobić sama.chciałam tylko dodać ze na zimno smakują wybornie i chociaz wczoraj marudzilam to dzis widze ze praca nie poszla na marne. Dziekuje za inspiracje kulinarne i pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          23 lutego, 2015 at 10:47 pm

          Bardzo się cieszę 🙂 Z własnego doświadczenia wiem, że często dania nabierają odpowiedniego wyrazu dopiero po pewnym czasie... kiedy smaki się "przegryzą" 😉 samoski ja też raczej wolę na zimno 🙂

          Odpowiedz
  2. Olga napisał

    19 maja, 2014 at 3:19 pm

    a na ile porcji jest przepis? ja potrzebuję ze 30 samos

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 maja, 2014 at 4:02 pm

      Tak jak jest napisane w przepisie na około 24 szt, możesz zrobić mniejsze 😉 lub z 1 i 1/2 przepisu. Pozdrawiam i smacznego

      Odpowiedz
  3. Pani Fotograf gotuje napisał

    30 września, 2012 at 5:09 pm

    Serio robi się je szybciej niż tradycyjne pierogi? Wydaje się, że jest przy tym sporo pracy. Ale skoro mówisz, że to nie take pracochłonne to sama sobie je przygotuję 🙂
    Powiedz tylko czy trzeba je smażyć w głębokim tłuszczu i czy można do tego wykorzystać frytkownicę. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 września, 2012 at 5:40 pm

      Tak, robi się je szybciej niż klasyczne pierogi, bo możemy zrobić je naprawdę duże 🙂 więc zaoszczędzamy czas na lepieniu! Choć małe samosy polecam głównie na przyjęcia, są bardziej poręczne:) Jeśli chodzi o smażenie, to tak, wymagają smażenia na głębokim oleju, można użyć do tego frytkownicy ( ja smażę w rondlu w którym jest około 5 cm głębokości oleju) należy smażyć je do uzyskania złotego koloru z dwóch stron. Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  4. anettka87 napisał

    29 września, 2012 at 9:38 pm

    Pyszności - szczególnie zachęca mnie dodatek soczewicy do farszu - ostatnio oboje z mężem zaczynamy być jej fanami 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 września, 2012 at 10:27 pm

      Nadzienie możesz zmodyfikować i dać więcej soczewicy plus odrobinę czosnku, będą super.

      Odpowiedz
  5. bartoldzik napisał

    29 września, 2012 at 9:16 pm

    Wyglądają świetnie, chętnie spróbuje, tym bardziej, że nie miałem jeszcze okazji ich jeść 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 września, 2012 at 10:19 pm

      Zachęcam, są bardzo dobre:)a sosy do samosy można przygotować na bazie majonezu, z czosnkiem z pomidorami, ze wszystkimi smakują wyśmienicie:)

      Odpowiedz
  6. Jagienka napisał

    29 września, 2012 at 7:27 pm

    robiłam tylko raz ale bardzo mi smakowały

    Odpowiedz
  7. Wika napisał

    29 września, 2012 at 6:06 pm

    Jak dla mnie zbyt pracochłonne... ale strasznie bym chciała żeby ktoś mnie zaprosił na takie indyjskie pierożki : )

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 września, 2012 at 10:24 pm

      Wika, przełam się i spróbuj zrobić je sama, jeśli chodzi o pracochłonność, to zrobienie samosy zajmuje mniej czasu niż przygotowanie klasycznych pierogów:) Pierożki samosa można zrobić w rozmiarze XL ( takie jadłam w restauracji indyjskiej ) czyli po 2 sztuki na głowę i po robocie:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  8. aga-aa napisał

    29 września, 2012 at 6:28 am

    ślicznie się prezentują, wiesz że nigdy nie jadłam samosów? z chęcią bym je spróbowała 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 września, 2012 at 10:41 am

      Zachęcam:) Ja spróbowałam po raz pierwszy w tamtym roku i tak nam posmakowały, że weszły do naszego domowego menu na stałe:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}