• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dania wegetariańskie » Samosa

Samosa

Aktualizacja: 18 kw., 2021 · Opublikowany: 29 wrz, 2012 · przez Anna · 17 komentarzy

Skocz do przepisu

Samosa, pyszne trójkątne pierożki rodem z Indii. Farsz głównie z ziemniaków z dodatkiem aromatycznych przypraw zamknięty w chrupiącym cieście, a wszystko smażone na głębokim oleju. Podane z zielonym delikatnym sosem ze świeżej mięty lub ostrym sosem z czerwonego curry to fantastyczna przekąska. Pierożki samosa można przygotować także z nadzieniem z  jagnięciny i zielonego groszku, cieciorki, grzybów... Możliwości jest wiele. Jeśli chodzi o wielkość pierożków, to zależy do Was, mogą być maleńkie lub naprawdę duże, ja dziś zrobiłam w wersji max, choć zazwyczaj robię maleńkie. Jedne i drugie smakują wyśmienicie. Polecam!

pierożki w misce
samosa
samosa małe rumiane pierożki
Print Pin
Bądź pierwszy!

Samosa

Wspaniałe kruche pierożki.
Autor Anna
Kuchnia Hinduska
Rodzaj Przekąska
Porcji 24
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 35 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na farsz

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża ugotowana marchewka
  • 1 duża cebula
  • ½ puszka soczewicy
  • 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
  • 1 łyżka startego korzenia świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól (do smaku)
  • ½ łyżeczki papryki chilli
  • 1 łyżka czarnuszki
  • olej do smażenia

Składniki na ciasto

  • 300 g maki pszennej
  • 5 łyżek stopionego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
  • około ¼ szklanki gorącej wody

Składniki na sos miętowy

  • 1 duża garść listków świeżej mięty
  • sól (do smaku)
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na sos z czerwonym curry

  • 200 ml gęstego jogurtu
  • sól (do smaku)
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • ½ łyżeczki chilli (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Ciasto

  • Kumin zmiażdżyć w moździerzu.
  • Do miski wsypać mąkę, sól, czarnuszkę i kumin oraz roztopione masło. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, stopniowo dodawać bardzo ciepłą wodę tyle, aby dało zagnieść się gładkie elastyczne ciasto.
  • Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć, aby odpoczęło.

Farsz

  • Do miski włożyć ugotowane i ostudzone ziemniaki, marchew, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  • W moździerzu rozetrzeć nasiona kolendry i kuminu, na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać roztarte nasiona, starty imbir, czarnuszkę, sól, chilli, przesmażyć, aż zacznie wydzielać się intensywny zapach przypraw. Dodać pokrojoną cebulę, ziemniaki z marchwią i soczewicę.
  • Smażyć kilka minut ciągle mieszając, zestawić z ognia, aby farsz przestygł. Dodać świeżą kolendrę, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, farsz powinien mieć intensywny smak.
  • Z ciasta odcinać małe kawałki, rozwałkować na placek, z którego przy pomocy miseczki o średnicy 12 cm wyciąć kółka. Kółka przeciąć na pół, z każdej połówki uformować rożek, brzegi ciasto dobrze jest posmarować wodą, wtedy lepiej się skleją.
  • Do rożka nałożyć farsz następnie skleić górę pierożka.
  • W rondelku rozgrzać olej, samosy smażyć na złoty kolor, wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.

Sos miętowy

  • Do blendera włożyć listki mięty, sok z cytryny i 2 łyżki jogurtu, zmiksować. Wymieszać z pozostałym jogurtem, doprawić solą.

Czerwony sos curry

  • Do jogurtu dodać pastę curry, sól i chilli (opcjonalnie, jeśli lubicie bardzo ostry sos) dokładnie wymieszać.
samosa  chrupiące i rumiane pierożki
samosa
« Tortille z grillowanym bakłażanem
Sałatka z figami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agnieszka napisał

    22 lutego, 2015 at 7:28 pm

    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem (chyba, że ma znaczenie typ mąki, dodałam też masło klarowane -w przepisie jest po prostu masło) i smak tych pierożków wcale nie przypomina smaku prawdziwego indyjskiego samosa.Ciasto wprawdzie idealnie się skleja nie rozpada się, ale jest zbyt kruche i w połączeniu z wegetariańskim ziemniaczanym farszem jest po prostu bez wyrazu.Być może z mięsnym nadzieniem są smaczniejsze.Także dużo pracy i wielki zawód 🙁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2015 at 11:33 pm

      Ciasto na samosę jest chrupiące i kruche, więc wyszło Ci takie jakie powinno być:) a farsz to kwestia gustu, można oczywiście przygotować z mięsem, ale najbardziej popularne są właśnie wege, a smak zależy od doprawienia farszu zaproponowanymi przyprawami, które swoją drogą są bardzo aromatycznie 🙂 Może ta potrawa nie trafiła w Twój gust 🙁 życzę smacznych odkryć, gorąco pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
      • Agnieszka napisał

        23 lutego, 2015 at 11:49 am

        Bardzo ci dziękuję, generalnie samosy uwielbiam ale nigdy nie odwazylam sie zrobić sama.chciałam tylko dodać ze na zimno smakują wybornie i chociaz wczoraj marudzilam to dzis widze ze praca nie poszla na marne. Dziekuje za inspiracje kulinarne i pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          23 lutego, 2015 at 10:47 pm

          Bardzo się cieszę 🙂 Z własnego doświadczenia wiem, że często dania nabierają odpowiedniego wyrazu dopiero po pewnym czasie... kiedy smaki się "przegryzą" 😉 samoski ja też raczej wolę na zimno 🙂

          Odpowiedz
  2. Olga napisał

    19 maja, 2014 at 3:19 pm

    a na ile porcji jest przepis? ja potrzebuję ze 30 samos

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 maja, 2014 at 4:02 pm

      Tak jak jest napisane w przepisie na około 24 szt, możesz zrobić mniejsze 😉 lub z 1 i 1/2 przepisu. Pozdrawiam i smacznego

      Odpowiedz
  3. Pani Fotograf gotuje napisał

    30 września, 2012 at 5:09 pm

    Serio robi się je szybciej niż tradycyjne pierogi? Wydaje się, że jest przy tym sporo pracy. Ale skoro mówisz, że to nie take pracochłonne to sama sobie je przygotuję 🙂
    Powiedz tylko czy trzeba je smażyć w głębokim tłuszczu i czy można do tego wykorzystać frytkownicę. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 września, 2012 at 5:40 pm

      Tak, robi się je szybciej niż klasyczne pierogi, bo możemy zrobić je naprawdę duże 🙂 więc zaoszczędzamy czas na lepieniu! Choć małe samosy polecam głównie na przyjęcia, są bardziej poręczne:) Jeśli chodzi o smażenie, to tak, wymagają smażenia na głębokim oleju, można użyć do tego frytkownicy ( ja smażę w rondlu w którym jest około 5 cm głębokości oleju) należy smażyć je do uzyskania złotego koloru z dwóch stron. Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  4. anettka87 napisał

    29 września, 2012 at 9:38 pm

    Pyszności - szczególnie zachęca mnie dodatek soczewicy do farszu - ostatnio oboje z mężem zaczynamy być jej fanami 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 września, 2012 at 10:27 pm

      Nadzienie możesz zmodyfikować i dać więcej soczewicy plus odrobinę czosnku, będą super.

      Odpowiedz
  5. bartoldzik napisał

    29 września, 2012 at 9:16 pm

    Wyglądają świetnie, chętnie spróbuje, tym bardziej, że nie miałem jeszcze okazji ich jeść 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 września, 2012 at 10:19 pm

      Zachęcam, są bardzo dobre:)a sosy do samosy można przygotować na bazie majonezu, z czosnkiem z pomidorami, ze wszystkimi smakują wyśmienicie:)

      Odpowiedz
  6. Jagienka napisał

    29 września, 2012 at 7:27 pm

    robiłam tylko raz ale bardzo mi smakowały

    Odpowiedz
  7. Wika napisał

    29 września, 2012 at 6:06 pm

    Jak dla mnie zbyt pracochłonne... ale strasznie bym chciała żeby ktoś mnie zaprosił na takie indyjskie pierożki : )

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 września, 2012 at 10:24 pm

      Wika, przełam się i spróbuj zrobić je sama, jeśli chodzi o pracochłonność, to zrobienie samosy zajmuje mniej czasu niż przygotowanie klasycznych pierogów:) Pierożki samosa można zrobić w rozmiarze XL ( takie jadłam w restauracji indyjskiej ) czyli po 2 sztuki na głowę i po robocie:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  8. aga-aa napisał

    29 września, 2012 at 6:28 am

    ślicznie się prezentują, wiesz że nigdy nie jadłam samosów? z chęcią bym je spróbowała 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 września, 2012 at 10:41 am

      Zachęcam:) Ja spróbowałam po raz pierwszy w tamtym roku i tak nam posmakowały, że weszły do naszego domowego menu na stałe:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →