Samosa, pyszne trójkątne pierożki rodem z Indii. Farsz głównie z ziemniaków z dodatkiem aromatycznych przypraw zamknięty w chrupiącym cieście, a wszystko smażone na głębokim oleju. Podane z zielonym delikatnym sosem ze świeżej mięty lub ostrym sosem z czerwonego curry to fantastyczna przekąska. Pierożki samosa można przygotować także z nadzieniem z jagnięciny i zielonego groszku, cieciorki, grzybów… Możliwości jest wiele. Jeśli chodzi o wielkość pierożków, to zależy do Was, mogą być maleńkie lub naprawdę duże, ja dziś zrobiłam w wersji max, choć zazwyczaj robię maleńkie. Jedne i drugie smakują wyśmienicie. Polecam!
Samosa
Składniki
Składniki na farsz
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duża ugotowana marchewka
- 1 duża cebula
- 1/2 puszki soczewicy
- 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
- 1 łyżka startego korzenia świeżego imbiru
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- sól
- 1/2 łyżeczki papryki chilli
- 1 łyżka czarnuszki
- olej do smażenia
Składniki na ciasto
- 300 g maki pszennej
- 5 łyżek stopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kuminu opcjonalnie
- 1 łyżeczka czarnuszki opcjonalnie
- około 1/4 szklanki gorącej wody
Składniki na sos miętowy
- duża garść listków świeżej mięty
- sól
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na sos z czerwonym curry
- 200 ml gęstego jogurtu
- sól
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1/2 łyżeczki chilli opcjonalnie
Instrukcja
Ciasto
- Kumin zmiażdżyć w moździerzu
- Do miski wsypać mąkę, sól, czarnuszkę i kumin oraz roztopione masło
- Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, stopniowo dodawać bardzo ciepłą wodę tyle, aby dało zagnieść się gładkie elastyczne ciasto
- Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć, aby odpoczęło
Farsz
- Do miski włożyć ugotowane i ostudzone ziemniaki, marchew, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków
- W moździerzu rozetrzeć nasiona kolendry i kuminu, na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać roztarte nasiona, starty imbir, czarnuszkę, sól, chilli, przesmażyć, aż zacznie wydzielać się intensywny zapach przypraw
- Dodać pokrojoną cebulę, ziemniaki z marchwią i soczewicę
- Smażyć kilka minut ciągle mieszając, zestawić z ognia, aby farsz przestygł
- Dodać świeżą kolendrę, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, farsz powinien mieć intensywny smak
- Z ciasta odcinać małe kawałki, rozwałkować na placek z którego przy pomocy miseczki o średnicy 12 cm ( 4,72 inch ) wyciąć kółka
- Kółka przeciąć na pół, z każdej połówki uformować rożek, brzegi ciasto dobrze jest posmarować wodą, wtedy lepiej się skleją
- Do rożka nałożyć farsz następnie skleić górę pierożka
- W rondelku rozgrzać olej, samosy smażyć na złoty kolor, wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu
Sos miętowy
- Do blendera włożyć listki mięty, sok z cytryny i 2 łyżki jogurtu, zmiksować. Wymieszać z pozostałym jogurtem, doprawić solą.
Czerwony sos curry
- Do jogurtu dodać pastę curry, sól i chilli (opcjonalnie, jeśli lubicie bardzo ostry sos) dokładnie wymieszać
- Smacznego!
[mediagrid cat=”211″ filter=”0″ r_width=”auto”]
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem (chyba, że ma znaczenie typ mąki, dodałam też masło klarowane -w przepisie jest po prostu masło) i smak tych pierożków wcale nie przypomina smaku prawdziwego indyjskiego samosa.Ciasto wprawdzie idealnie się skleja nie rozpada się, ale jest zbyt kruche i w połączeniu z wegetariańskim ziemniaczanym farszem jest po prostu bez wyrazu.Być może z mięsnym nadzieniem są smaczniejsze.Także dużo pracy i wielki zawód 🙁
Ciasto na samosę jest chrupiące i kruche, więc wyszło Ci takie jakie powinno być:) a farsz to kwestia gustu, można oczywiście przygotować z mięsem, ale najbardziej popularne są właśnie wege, a smak zależy od doprawienia farszu zaproponowanymi przyprawami, które swoją drogą są bardzo aromatycznie 🙂 Może ta potrawa nie trafiła w Twój gust 🙁 życzę smacznych odkryć, gorąco pozdrawiam 🙂
Bardzo ci dziękuję, generalnie samosy uwielbiam ale nigdy nie odwazylam sie zrobić sama.chciałam tylko dodać ze na zimno smakują wybornie i chociaz wczoraj marudzilam to dzis widze ze praca nie poszla na marne. Dziekuje za inspiracje kulinarne i pozdrawiam
Bardzo się cieszę 🙂 Z własnego doświadczenia wiem, że często dania nabierają odpowiedniego wyrazu dopiero po pewnym czasie… kiedy smaki się „przegryzą” 😉 samoski ja też raczej wolę na zimno 🙂
a na ile porcji jest przepis? ja potrzebuję ze 30 samos
Tak jak jest napisane w przepisie na około 24 szt, możesz zrobić mniejsze 😉 lub z 1 i 1/2 przepisu. Pozdrawiam i smacznego
Serio robi się je szybciej niż tradycyjne pierogi? Wydaje się, że jest przy tym sporo pracy. Ale skoro mówisz, że to nie take pracochłonne to sama sobie je przygotuję 🙂
Powiedz tylko czy trzeba je smażyć w głębokim tłuszczu i czy można do tego wykorzystać frytkownicę. Pozdrawiam
Tak, robi się je szybciej niż klasyczne pierogi, bo możemy zrobić je naprawdę duże 🙂 więc zaoszczędzamy czas na lepieniu! Choć małe samosy polecam głównie na przyjęcia, są bardziej poręczne:) Jeśli chodzi o smażenie, to tak, wymagają smażenia na głębokim oleju, można użyć do tego frytkownicy ( ja smażę w rondlu w którym jest około 5 cm głębokości oleju) należy smażyć je do uzyskania złotego koloru z dwóch stron. Pozdrawiam Ania