Drukuj
Tortille zwijane z tunczykiem, grillowanym baklazanem

Tortille zwijane z tuńczykiem, grillowanym bakłażanem

Fantastyczne proste danie!

Rodzaj Przekąski
Kuchnia International
Keyword Tuńczyk, warzywa
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 10 minutes
Razem 40 minutes
Porcje 16 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 8 sztuk placków typu tortilla
  • 16 plastrów bakłażana
  • 1 mała cebula
  • 1 sztuka awokado pokrojone na paski
  • 8 połówek suszonych pomidorów pokrojonych na cienkie paski
  • świeża kolendra
  • majonez
  • pieprz do smaku
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • ulubiona sałata do wyboru: rukola sałata lodowa, świeży szpinak...

Instrukcja

  1. Jeśli użyjecie domowych tortilli proponuje po upieczeniu ich zawinąć w wilgotną ściereczkę, aby zmiękły, można również podgrzać je w mikrofalówce.

  2. Bakłażana należy pokroić na plastry, posypać solą, posmarować oliwą z dwóch stron, grillować najlepiej na patelni grillowej. Po upieczeniu przeciąć na pół, ułożyć na ręczniku papierowym aby ociekły z nadmiaru soku.

  3. Placek układamy na blacie lub desce do krojenia, smarujemy majonezem Układamy porwaną sałatę, kawałki tuńczyka, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, kawałki suszonych pomidorów, bakłażanowe połówki. Posypać świeżo mielonym pieprzem posypać zielonymi listkami kolendry. Zwinąć w rulon, przeciąć na pół, układać na talerzu jeden na drugim, można dolną część zawinąć w papier.

  4. Smacznego!