7sztukśredniej wielkości papryk - czerwona i biała
170gkaszy pęczak
1średniaczerwona cebula
3ząbekczosnku
125gserka koziegomiękki, może też być do smarowania
sóldo smaku
pieprzdo smaku
1łyżkasiekanego świeżego rozmarynu
2łyżkisiekanej natki pietruszki
1szklankawywaru warzywnego lub mięsnego
100gserka mascarpone
2łyżkioliwy z oliwek
1łyżkamasła
Instrukcje
Do garnka wsypać kaszę, zalać ją trzy razy większą ilością wody, ugotować do miękkości.
Grzyby umyć i pokroić na małe kawałki, to samo zrobić z cebulą.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić kurki, cebulę, siekany rozmaryn, smażyć kilka minut, kiedy część płynu odparuje dodać drobno posiekany czosnek, smażyć jeszcze przez 5 minut, dodać natkę pietruszki. Połowę usmażonych grzybów przełożyć (bez płynu) do dużej miski, do pozostałej części dodać serek mascarpone, chwilkę poddusić, zdjąć z ognia.
Do miski z grzybami dodać ugotowaną kaszę, serek kozi, dobrze doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać tak, aby serek wymieszał się z pozostałymi składnikami.
Paprykę umyć, odciąć górną część ( z ogonkiem), wydrążyć środek, do tak przygotowanych papryk nałożyć nadzienie, wypełnione papryki ustawić w żaroodpornym naczyniu, wlać wywar warzywny lub mięsny, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 35 - 40 minut.
Wyjąć porcję dania na talerz, polać sosem kurkowym.