• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Papryka nadziewana kurkami i kozim serem

Papryka nadziewana kurkami i kozim serem

Aktualizacja: 5 Sie, 2020 · Opublikowany: 20 Wrz, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Papryka nadziewana kurkami i kozim serem oraz kaszą pęczak tak brzmi tytuł dzisiejszego przepisu. Inspiracja na to danie przyszła razem z porą roku. To jesienią pojawiają się kurki w lesie. Natomiast papryka o tej porze roku jest najlepsza! Taka soczysta i słodka, że grzechem byłoby nie wykorzystać takich dobrodziejstw. Danie jest proste w przygotowaniu i można przygotować je dzień przed podaniem. Nadziewane papryki są bardzo smaczne i można powiedzieć, że jest to wyszukane danie w smaku ze względu na dodatki. Ten niepowtarzalny smak tworzy połączenie kurek z kozim serem połączona z nutą rozmarynu. Wszystko zamknięte w aromatycznej papryce ... niebo w gębie! Sosu kurkowego robimy troszkę więcej, aby podać go do zapiekanych papryk. Do tego wspaniale pasuje surówka Coleslaw z chrupiącymi orzechami włoskimi.

Print Pin
Bądź pierwszy!

Papryka nadziewana kurkami i kozim serem

 Faszerowane papryki pyszną kaszą, kosim serem...
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

  • 400 g kurek
  • 7 sztuk średniej wielkości papryk - czerwona i biała
  • 170 g kaszy pęczak
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 ząbek czosnku
  • 125 g serka koziego (miękki, może też być do smarowania)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła

🔪 Instrukcje

  • Do garnka wsypać kaszę, zalać ją trzy razy większą ilością wody, ugotować do miękkości.
  • Grzyby umyć i pokroić na małe kawałki, to samo zrobić z cebulą.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić kurki, cebulę, siekany rozmaryn, smażyć kilka minut, kiedy część płynu odparuje dodać drobno posiekany czosnek, smażyć jeszcze przez 5 minut, dodać natkę pietruszki. Połowę usmażonych grzybów przełożyć (bez płynu) do dużej miski, do pozostałej części dodać serek mascarpone, chwilkę poddusić, zdjąć z ognia.
  • Do miski z grzybami dodać ugotowaną kaszę, serek kozi, dobrze doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać tak, aby serek wymieszał się z pozostałymi składnikami.
  • Paprykę umyć, odciąć górną część ( z ogonkiem), wydrążyć środek, do tak przygotowanych papryk nałożyć nadzienie, wypełnione papryki ustawić w żaroodpornym naczyniu, wlać wywar warzywny lub mięsny, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 35 - 40 minut.
  • Wyjąć porcję dania na talerz, polać sosem kurkowym.
  • Smacznego!
Papryka nadziewana kurkami, kaszą i kozim serem, widoczne dwie papryki wypełnione farszem
Papryka nadziewana kurkami i kozim serem
świeże grzyby kurki
świeża papryka żółta
Poprzedni wpis « Tęczowy tort
Kolejny wpis Panna cotta kokosowa z białą czekoladą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Shinju napisał

    27 września, 2012 at 1:04 pm

    Bardzo ciekawy farsz do papryki 🙂 Podoba mi się.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 września, 2012 at 1:43 pm

      Farsz jest pyszny, polecam również do innych warzyw, które można nadziać:)

      Odpowiedz
  2. Ola napisał

    20 września, 2012 at 4:03 pm

    BARDZO podoba mi się pomysł na nadzienie

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie