Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Do miski miksera włożyć miękkie masło, zmiksować na gładką masę. Porcjami zacząć dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym białku i ekstrakt waniliowy. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, mi wyszła po 216 g, każda porcja. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie).żółty - 11 kropliczerwony - 9 kropli niebieski - 9 kropli zielony - 8 kropli pomarańczowy - 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtego fioletowy - 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego
Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch.
Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 - 20 minut - bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Krem
Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.
Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony. Tort udekorować resztą kremu.
Tort przed podaniem schłodzić, tort przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem zapobiega to wysychaniu kremu.