• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Torty » Tęczowy tort

Tęczowy tort

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 19 wrz, 2012 · przez Anna · 70 komentarzy

Skocz do przepisu

Tęczowy tort to przebój dziecięcych imprez, choć trzeba przyznać, że i na dorosłych robi ogromne wrażenie! Aby upiec go, trzeba zakupić barwniki spożywcze, bo bez tego ani rusz, no i przyda się 6 foremek. Jeśli chodzi o kolory, to wystarczą podstawowe kolory, po zmieszaniu uzyskamy całą niezbędną gamę do przygotowania tęczowego wypieku. Kolorami tortu możecie bawić się dowoli ja zrobiłam dziś tęczę, ale można pokombinować i zrobić na przykład tort różowy w różnych odcieniach. Tort jest smaczny, jego miąższ jest wilgotny i nie ma potrzeby nasączania, przełożony lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid, delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Zapraszam, spróbujcie i zróbcie dzieciom niespodziankę, będą wrzeszczeć z radości!

Kawałek tęczowego tortu w sześciu kolorach pokazany bokiem, a w tle cały tort
Tęczowy tort
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍨 Krem
  • 🎨 Jakich użyć barwników do tortu?
  • 🪣 Jakich użyć foremek do pieczenia ciasta?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Ciasto

  • 375 g mąki pszennej
  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 335 g mleka

Krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany do ubijania
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ cytryny + sok

🔪 Instrukcje

  • Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski.
  • Do miski miksera włożyć miękkie masło, zmiksować na gładką masę. Porcjami zacząć dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym białku i ekstrakt waniliowy. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  • Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, mi wyszła po 216 g, każda porcja. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie).żółty - 11 kropliczerwony - 9 kropliniebieski - 9 kroplizielony - 8 kroplipomarańczowy - 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtegofioletowy - 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego
  • Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch.
  • Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 - 20 minut - bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

🍨 Krem

  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.
  • Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony. Tort udekorować resztą kremu.
  • Tort przed podaniem schłodzić, tort przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem zapobiega to wysychaniu kremu.

🎨 Jakich użyć barwników do tortu?

Ja użyłam barwników w płynie, takie mam, ale większość blogerek poleca barwniki w żelu. Podobno kolory wychodzą ładniejsze. U mnie czerwony wyszedł raczej koralowy, a fioletowy jest bardzo delikatny. W tej chwili są już do kupienia barwniki w proszku, które dają wspaniałe kolory, warto ich użyć.

🪣 Jakich użyć foremek do pieczenia ciasta?

Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek o średnicy 20 cm, są niedrogie i można kupić je w większości sklepów. Można również skorzystać z klasycznej formy do tortów, ale jeśli mamy tylko jedną pieczenie będzie trwało dość długo.

Tort jest smaczny, jego miąższ jest wilgotny i nie ma potrzeby nasączania, przełożony lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid, delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Zapraszam, spróbujcie i zróbcie dzieciom niespodziankę, będą wrzeszczeć z radości!

📖 Przepis

teczowy tort
Print Pin
4,93 z 13 głosów

Tęczowy tort

Kolorowy tort na super imprezę!
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Ciasto

  • 375 g mąki pszennej
  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 335 g mleka

Krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany do ubijania
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ cytryny + sok
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski.
  • Do miski miksera włożyć miękkie masło, zmiksować na gładką masę. Porcjami zacząć dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym białku i ekstrakt waniliowy. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  • Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, mi wyszła po 216 g, każda porcja. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie).
    żółty - 11 kropli
    czerwony - 9 kropli
    niebieski - 9 kropli
    zielony - 8 kropli
    pomarańczowy - 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtego
    fioletowy - 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego
  • Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch.
  • Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 - 20 minut - bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Krem

  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.
  • Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony. Tort udekorować resztą kremu.
  • Tort przed podaniem schłodzić, tort przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem zapobiega to wysychaniu kremu.
Trójkącik tortu z zapaloną świeczką
Tęczowy tort
widok z góry na tort ozdobiony białym kremem, po środku fioletowy kwiat
Tęczowy tort
« Burger warzywno ryżowy
Papryka nadziewana kurkami i kozim serem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Gosia napisał

    31 marca, 2021 at 12:36 am

    Da się upiec wszystkie foremki na raz?, czy pieczenie trzeba powtórzyć kilka razy?
    Jak to w praktyce wygląda?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 marca, 2021 at 6:52 am

      To zależy od wielkości piekarnika. Można piec na dwóch pozioma, ale raczej na dwa razy, ponieważ wszystkie foremki mogą się nie zmieścić w klasycznym 60 cm piekarniku. Pieczenie trwa krótko więc nie jest to problem🤪

      Odpowiedz
  2. ŻAnia napisał

    27 września, 2020 at 11:03 pm

    5 stars
    Przepyszny, efektowny i bardzo prosty🙂 Polecam 🤗

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2020 at 12:38 pm

      Dziękuję bardzo i cieszę się, że tort przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  3. ŻAnia napisał

    27 września, 2020 at 11:00 pm

    Przepyszny, efektowny i bardzo prosty🙂 Polecam 🤗

    Odpowiedz
  4. :-) napisał

    28 sierpnia, 2020 at 7:55 am

    Czy jeżeli forma będzie miała 20 cm to czy będzie to wystarczało na 12
    gości ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2020 at 8:17 am

      Na 12 gości powinno wystarczyć, choć będą to małe kawałeczki, u mnie tyle właśnie było chętnych, ale były to małe dzieci, więc kawałeczki były małe. Dla dorosłych proponuję powiększyć porcję i zrobić z 1 i 1/2 części składników i upiec blaty na tort w formie około 23-24 cm. To powinno wystarczyć.

      Odpowiedz
  5. :-) napisał

    28 sierpnia, 2020 at 7:51 am

    Czy jeżeli forma będzie miała 20 cm to czy będzie to wystarczało na 20 gości ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2020 at 8:18 am

      Na 20 gości będzie to zdecydowanie za mały tort, proszę zrobić z podwójnej porcji i upiec w formie o średnicy około 26 cm 🙂

      Odpowiedz
  6. Agnieszka napisał

    24 maja, 2020 at 9:25 pm

    Dzień dobry. Czy może mi Pani podpowiedzieć jaką szerokość foremek Pani użyła?
    Serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 maja, 2020 at 9:41 pm

      Dzień dobry, tak jak napisałam we wpisie dzieląc ciasto na 6 kolorów trzeba użyć foremek o średnicy 20 cm. Oczywiście, jeśli chcemy przygotować tort z 5 czy 4 kolorów, ciasto można upiec w foremkach większych np. 22-23 cm średnicy. Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Odpowiedz
« Starsze komentarze

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}