Drukuj
szybkie ciasto gruszkowo-imbirowe

Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe

Fantastyczne aromatyczne ciasto ucierane!

Rodzaj Ciasta
Kuchnia Italian
Keyword gruszki, imbir
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Razem 50 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 170 g miękkiego masła
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki świeżego imbiru startego na tartce o drobnych oczkach
  • 150 g cukru
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej

Dodatkowo

  • 400 g gruszek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki twardego masła

Instrukcja

  1. Tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.

  2. Do miski włożyć wszystkie składniki, wszystko zmiksować do ich połączenia. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.

  3. Gruszki obrać i pokroić na mniej więcej, centymetrowe paski, ułożyć tak, aby zachodziły na siebie, całość posypać cukrem trzcinowym, z twardego masło zrobić wiórki i posypać nimi całą powierzchnię ciasta.

  4. Ciasto pieczemy przez 35 do 40 minut bez termoobiegu, do tak zwanego suchego patyczka.

  5. Smacznego!