• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe

Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe

Aktualizacja: 19 sie, 2020 · Opublikowany: 12 wrz, 2012 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe jest to jedno z najlepszych ciast ucieranych. Jest bardzo delikatne, wilgotne z dużą ilością gruszek i pięknie pachnące imbirem. Przygotowanie oraz pieczenie trwa dosłownie chwilę. Warto mieć taki przepis w swoim notesie kucharskim, ciasto można zrobić na godzinę przed planowanym zjedzeniem. Ciepłe ciasto podane z gałką ulubionych lodów lub z kleksem bitej śmietany to naprawdę cudowna chwila rozkoszy dla podniebienia. Przepis wyszukany w świetnej książce "Kuchnia Włoska" Penny Stephens. Koniecznie spróbujcie tego przepisu, ponieważ jest wyśmienity i bardzo prosty, pamiętajcie tylko o pokojowej temperaturze składników, a wszystko się uda!

szybkie ciasto gruszkowo-imbirowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe

Fantastyczne aromatyczne ciasto ucierane!
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 170 g miękkiego masła
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki świeżego imbiru (startego na tartce o drobnych oczkach)
  • 150 g cukru
  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

Dodatkowo

  • 400 g gruszek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki twardego masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
  • Do miski włożyć wszystkie składniki, wszystko zmiksować do ich połączenia. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
  • Gruszki obrać i pokroić na mniej więcej, centymetrowe paski, ułożyć tak, aby zachodziły na siebie, całość posypać cukrem trzcinowym, z twardego masło zrobić wiórki i posypać nimi całą powierzchnię ciasta.
  • Ciasto pieczemy przez 35 do 40 minut bez termoobiegu, do tak zwanego suchego patyczka.
  • Smacznego!
kawałek ciasta z miękkimi gruszkami
dojrzałe gruszki
« Tortellini z dynią i szałwią
Coleslaw »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marta napisał

    12 października, 2013 at 1:28 pm

    Jeżeli mam większą formę (26 cm) to o ile powinnam zwiększyć liczbę składników ? Proszę o odpowiedź !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 października, 2013 at 1:36 pm

      Proponuję zwiększyć o 1/2 porcji. Wczoraj rownież upiekłam i właśnie zajadamy na pikniku. Życzę smacznego:)

      Odpowiedz
  2. Rhea napisał

    28 maja, 2013 at 9:34 pm

    Pytanie: zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie. Po ok 45 minutach (nie ufam piekarnikowi) ciasto wyrosło, było z wierzchu złote... a w środku całkiem surowe 🙁 Co się nie udało? (znaczy, ciasto, ale dlaczego?) 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2013 at 10:30 pm

      Przykro mi, że się nie udało:( ale często zdarza się, że piekarnik płata nam figle:( kilka razy pisałam o tym, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba go wyczuć. Myślę, że to może z tego powodu z wierzchu ciasto było złociste, a w środku surowe. Może powinnaś obniżyć temperaturę pieczenia do 175 - 180 st C ( oczywiście bez termoobiegu ) i wydłużyć czas pieczenia, mam nadzieję, że to pomoże:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Justyna Siewiera napisał

    05 października, 2012 at 2:16 pm

    Hej, Aniu , a czy temperatura i długość pieczenia dotyczy termoobiegu... ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 października, 2012 at 7:50 pm

      Ja piekę z termoobiegiem ale zmniejszam temperaturę do 175st C, ale ja mam dziwny piekarnik:( Zalecenie z "Kuchni włoskiej" było aby piec w temperaturze 190 st C. Powiem szczerze, że piekłam z termoobiegiem i bez, i w rożnych piekarnikach, obserwując czy ładnie rośnie i się nie przypieka i udały się tak samo świetnie:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    28 września, 2012 at 2:29 pm

    ;)...COŚ DLA MNIE SZYBKIE...PROSTE I pewnie smaczne!!!Chętnie wypróbuję,bo gruszek u Nas dosyć sporo w tym roku.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2012 at 3:51 pm

      To ciasto jest bajeczne:) jest tam imbir i być musi!!! ale co zaskakujące dzieciom smakuje niesamowicie:) nie wspomnę o dorosłych. Pamiętaj aby nie spiec ciasta bo się wysuszy:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}