• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe

Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe

Aktualizacja: 19 Sie, 2020 · Opublikowany: 12 Wrz, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe jest to jedno z najlepszych ciast ucieranych. Jest bardzo delikatne, wilgotne z dużą ilością gruszek i pięknie pachnące imbirem. Przygotowanie oraz pieczenie trwa dosłownie chwilę. Warto mieć taki przepis w swoim notesie kucharskim, ciasto można zrobić na godzinę przed planowanym zjedzeniem. Ciepłe ciasto podane z gałką ulubionych lodów lub z kleksem bitej śmietany to naprawdę cudowna chwila rozkoszy dla podniebienia. Przepis wyszukany w świetnej książce "Kuchnia Włoska" Penny Stephens. Koniecznie spróbujcie tego przepisu, ponieważ jest wyśmienity i bardzo prosty, pamiętajcie tylko o pokojowej temperaturze składników, a wszystko się uda!

szybkie ciasto gruszkowo-imbirowe
Print Pin
5 from 1 vote

Szybkie ciasto gruszkowo - imbirowe

Fantastyczne aromatyczne ciasto ucierane!
Autor Anna
Kuchnia Italian
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Porcje 12
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 170 g miękkiego masła
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki świeżego imbiru startego na tartce o drobnych oczkach
  • 150 g cukru
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej

Dodatkowo

  • 400 g gruszek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki twardego masła

🔪 Instrukcje

  • Tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
  • Do miski włożyć wszystkie składniki, wszystko zmiksować do ich połączenia. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
  • Gruszki obrać i pokroić na mniej więcej, centymetrowe paski, ułożyć tak, aby zachodziły na siebie, całość posypać cukrem trzcinowym, z twardego masło zrobić wiórki i posypać nimi całą powierzchnię ciasta.
  • Ciasto pieczemy przez 35 do 40 minut bez termoobiegu, do tak zwanego suchego patyczka.
  • Smacznego!
kawałek ciasta z miękkimi gruszkami
dojrzałe gruszki
Poprzedni wpis « Tortellini z dynią i szałwią
Kolejny wpis Coleslaw »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Marta napisał

    12 października, 2013 at 1:28 pm

    Jeżeli mam większą formę (26 cm) to o ile powinnam zwiększyć liczbę składników ? Proszę o odpowiedź !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 października, 2013 at 1:36 pm

      Proponuję zwiększyć o 1/2 porcji. Wczoraj rownież upiekłam i właśnie zajadamy na pikniku. Życzę smacznego:)

      Odpowiedz
  2. Rhea napisał

    28 maja, 2013 at 9:34 pm

    Pytanie: zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie. Po ok 45 minutach (nie ufam piekarnikowi) ciasto wyrosło, było z wierzchu złote... a w środku całkiem surowe 🙁 Co się nie udało? (znaczy, ciasto, ale dlaczego?) 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2013 at 10:30 pm

      Przykro mi, że się nie udało:( ale często zdarza się, że piekarnik płata nam figle:( kilka razy pisałam o tym, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba go wyczuć. Myślę, że to może z tego powodu z wierzchu ciasto było złociste, a w środku surowe. Może powinnaś obniżyć temperaturę pieczenia do 175 - 180 st C ( oczywiście bez termoobiegu ) i wydłużyć czas pieczenia, mam nadzieję, że to pomoże:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Justyna Siewiera napisał

    05 października, 2012 at 2:16 pm

    Hej, Aniu , a czy temperatura i długość pieczenia dotyczy termoobiegu... ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 października, 2012 at 7:50 pm

      Ja piekę z termoobiegiem ale zmniejszam temperaturę do 175st C, ale ja mam dziwny piekarnik:( Zalecenie z "Kuchni włoskiej" było aby piec w temperaturze 190 st C. Powiem szczerze, że piekłam z termoobiegiem i bez, i w rożnych piekarnikach, obserwując czy ładnie rośnie i się nie przypieka i udały się tak samo świetnie:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    28 września, 2012 at 2:29 pm

    ;)...COŚ DLA MNIE SZYBKIE...PROSTE I pewnie smaczne!!!Chętnie wypróbuję,bo gruszek u Nas dosyć sporo w tym roku.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2012 at 3:51 pm

      To ciasto jest bajeczne:) jest tam imbir i być musi!!! ale co zaskakujące dzieciom smakuje niesamowicie:) nie wspomnę o dorosłych. Pamiętaj aby nie spiec ciasta bo się wysuszy:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia