1szklankaprzegotowanego mleka i ostudzonego do temperatury 45°C
2łyżeczkisoli
3łyżkisuszonej cebuli
2łyżkimiękkiego masła + 2 łyżki stopionego
Instrukcje
W misce wymieszać drożdże, ciepłą wodę, mleko i cukier, odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać cebulę, sól i masło, wszystko wymieszać, dodać mąkę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby można troszkę podsypać mąką.
Miskę wysmarować olejem, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę aby podwoił swoją objętość.
Na wysmarowany olejem blat wyjąć ciasto, lekko je zbić. Podzielić na trzy części i utworzyć z każdego wałek o długości 40 cm. Z wałków upleść warkocz, zlepiając końce.
Okrągłą formę o średnicy 22 cm wysmarować olejem. Warkocz włożyć do formy zwijając w ciasny ślimak, zaczynając od środka, posmarować 1 łyżką stopionego masła. Ponownie odstawić do wyrośnięcia około 1 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C, wyrośnięty chleb wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 35 - 40 minut.
Upieczony chleb wyjąc z formy i studzić na kratce, gorący posmarować 1 łyżką stopionego masła.
Smacznego!
Notatki
Dla tych którzy mają maszynę do chleba: Wszystkie składniki włożyć według kolejności, nastawić na program do ciast rosnących. Po zakończeniu programu postępować jak wyżej.