• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb żytni z prażoną cebulą

Chleb żytni z prażoną cebulą

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 1 wrz, 2012 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb żytni z prażoną cebulą jest bardzo, bardzo dobry. Prażona cebula nadaje niesamowity smak! Użyłam chrupiącej i aromatycznej cebulki, która podczas pieczenia cały swój aromat oddała do chleba. Chleb jest z serii bardzo miękkich, a właściwie jest tak miękki jak najdelikatniejsza bułka. Trudno powstrzymać się przed zjedzeniem go zanim ostygnie, pachnie niesamowicie i jeszcze lepiej smakuje.  Sami spróbujcie!

Rumiany bochenek chleba
Chleb żytni z prażoną cebulą
chleb przekrojony na pół
Print Pin
Bądź pierwszy!

Chleb żytni z prażoną cebulą

Wspaniały mięciutki chlebek
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 1 paczuszka suchych drożdży (lub 15 g świeżych)
  • ½ szklanki ciepłej wody (około 45°C)
  • 2 łyżki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej typ od 500 do 720
  • 1 szklanka przegotowanego mleka i ostudzonego do temperatury 45°C
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki suszonej cebuli
  • 2 łyżki miękkiego masła + 2 łyżki stopionego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W misce wymieszać drożdże, ciepłą wodę, mleko i cukier, odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Następnie dodać cebulę, sól i masło, wszystko wymieszać, dodać mąkę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby można troszkę podsypać mąką.
  • Miskę wysmarować olejem, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę aby podwoił swoją objętość.
  • Na wysmarowany olejem blat wyjąć ciasto, lekko je zbić. Podzielić na trzy części i utworzyć z każdego wałek o długości 40 cm. Z wałków upleść warkocz, zlepiając końce.
  • Okrągłą formę o średnicy 22 cm wysmarować olejem. Warkocz włożyć do formy zwijając w ciasny ślimak, zaczynając od środka, posmarować 1 łyżką stopionego masła. Ponownie odstawić do wyrośnięcia około 1 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C, wyrośnięty chleb wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 35 - 40 minut.
  • Upieczony chleb wyjąc z formy i studzić na kratce, gorący posmarować 1 łyżką stopionego masła.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Dla tych którzy mają maszynę do chleba: Wszystkie składniki włożyć według kolejności, nastawić na program do ciast rosnących. Po zakończeniu programu postępować jak wyżej.
warkocz z ciasta chlebowego
Chleb żytni z prażoną cebulą
ciasto chlebowe w formie
Chleb żytni z prażoną cebulą
« Tort Red Velvet
Tort bezowy z kremem kawowym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Jola napisał

    03 stycznia, 2015 at 12:45 pm

    Chcę dzisiaj upiec ten chleb i mam pytanie - jakiego typu ma być mąka żytnia i pszenna?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 stycznia, 2015 at 8:30 pm

      Mąka żytnia typ 720, a pszenna od 500 do 720. Chleb jest lekki i puszysty raczej nie proponuję mąk pełnoziarnistych do tego przepisu 😉

      Odpowiedz
  2. sylwia napisał

    04 września, 2014 at 9:14 pm

    Witam. Co by sie stalo gdybym suszona cebule zastapila zeszklona? Ostatnio pieklam z innego przepisu i wyszedl zakalec. Z gory dziekyje za odpowiedz. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2014 at 9:33 pm

      Myślę, że możesz dodać zeszkloną cebulkę, po zeszkleniu wyjmij ją na ręcznik papierowy aby ociekła z tłuszczu. Taka cebulka będzie jeszcze bardziej aromatyczna od tej prażonej 🙂 Daj proszę znać jak wyszedł chleb w Twojej wersji 🙂

      Odpowiedz
  3. Nutinka napisał

    01 września, 2012 at 12:36 pm

    Zostałaś nominowana u mnie na blogu : http://nutinkowewypieki.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger.html .

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 września, 2012 at 2:35 pm

      Bardzo dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  4. Nutinka napisał

    01 września, 2012 at 12:11 pm

    Cudo!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}