Drukuj
Krewetki w ciescie piwnym

Krewetki w cieście piwnym

Krewetki są wspaniałe w każdej postacie, ale te są wyśmienite.

Rodzaj Ryby i owoce morza
Kuchnia International
Keyword krewetki
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 25 minutes
Razem 40 minutes
Porcje 5 TutaJ możesz zmienić ilość porcij
Autor Anna

Składniki

  • 300 g świeżych krewetek gotowane też będą ok!
  • 140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek
  • 150 ml zimnego piwa może będzie potrzeba go troszkę więcej do 200 ml
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • odrobina pieprzu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oleju tyle, aby w garnku czy patelni w której będziecie smażyć było około 4 - 5 cm

Instrukcja

  1. Do miseczki wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i wymieszać. Porcjami dolewać piwo, wszystko energicznie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste.

  2. Krewetki obrać umyć lub rozmrozić delikatnie posolić. Rozgrzać tłuszcz.

  3. Na talerz wysypać trochę mąki, krewetkę obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w cieście, delikatnie wkładać do garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układać na papierowym ręczniku, aby ociekły z tłuszczu.

  4. Podawać z sosem majonezowym, tatarskim lub innym ulubionym. Fantastyczna do tego dania jest sałatka Coleslaw.

  5. Smacznego!

Notatki

Jeśli użyjecie do tego dania krewetek różowych, czyli wcześniej poddanych już obróbce termicznej sprawdźcie, czy nie są przesuszone, jeśli ich ciasto jest włókniste, porozdzielane to znak, że długo leżały w zamrażalniku sklepowymi i nie będą smakowały dobrze :(