Krewetki są wspaniałe w każdej postacie, ale te są wyśmienite.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Ryby i owoce morza
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 25 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Porcje 5
Autor Anna
Składniki
300gświeżych krewetekgotowane też będą ok!
140gmąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek
150mlzimnego piwamoże będzie potrzeba go troszkę więcej do 200 ml
½łyżeczkisoli
½łyżeczkichilli
odrobina pieprzu
½łyżeczkiproszku do pieczenia
olejutyle, aby w garnku czy patelni w której będziecie smażyć było około 4 - 5 cm
Instrukcje
Do miseczki wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i wymieszać. Porcjami dolewać piwo, wszystko energicznie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste.
Krewetki obrać umyć lub rozmrozić delikatnie posolić. Rozgrzać tłuszcz.
Na talerz wysypać trochę mąki, krewetkę obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w cieście, delikatnie wkładać do garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układać na papierowym ręczniku, aby ociekły z tłuszczu.
Podawać z sosem majonezowym, tatarskim lub innym ulubionym. Fantastyczna do tego dania jest sałatka Coleslaw.
Smacznego!
Notatki
Jeśli użyjecie do tego dania krewetek różowych, czyli wcześniej poddanych już obróbce termicznej sprawdźcie, czy nie są przesuszone, jeśli ich ciasto jest włókniste, porozdzielane to znak, że długo leżały w zamrażalniku sklepowymi i nie będą smakowały dobrze :(