Dno formy o średnicy 19 cm wyłożyć folią aluminiową, spiąć obręczą i nadmiar foli wywinąć na zewnątrz formy.
Ciastka pokruszyć, masło i czekoladę rozgrzać w rondelku. Połączyć ciastka z masłem i czekoladą, wyłożyć dno formy dobrze dociskając masę. Wstawić na czas przygotowania masy serowej do zamrażalnika lub lodówki, aby spód stwardniał.
Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, jajka śmietanę i fruktozę (cukier), wszystko wymieszać mikserem. Do masy dodać imbir, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko jeszcze raz wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Przygotować naczynie żaroodporne w które nalejemy wody i wstawimy formę z ciastem.
Wyjąć formę z przygotowanym spodem, wylać na niego masę serową. Na wierzch sernika posypujemy pokrojoną na drobne kawałki ciemną czekoladę.
Formę z sernikiem przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do naczynia z wodą, całość ląduje w piekarniku na 75 minut.
Po godzinie zdejmujemy folię i dopiekam ostatnie 15 minut bez niej.
Po upieczeniu należy sernik zostawić w uchylonym piekarniku na około 15 minut aby przestygł, po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce, a następnie wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.