• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik z nutką imbirową

Sernik z nutką imbirową

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 5 sie, 2012 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Sernik pachnący imbirem i ciemną czekoladą. Przepis na ten sernik powstał z braku ciastek "Digestive", które zazwyczaj wykorzystuję do zrobienia spodu sernika. Pomyślałam, jeśli ciastek brak, to trzeba upiec inne ciasto! Ale wpadłam na imbirowe ciasteczka w spiżarni i pomyślałam może, by tak imbir i ... ciemna czekolada! Sernik wizualnie niczego sobie, a smak? Bardzo ciekawy, cudownie kremowy środek z nutką imbiru, twardy imbirowo - czekoladowy spód i wierzch sernika pokryty pachnącą gorzką czekoladą. Orientalne połączenie smaków, pachnie tak pięknie, koniecznie spróbujcie.

sernik z imbirem
Print Pin
Bądź pierwszy!

Sernik z nutką imbirową

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 1 hour 15 minutes
Całkowity czas 1 hour 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód:

  • 110 g ciastek imbirowych
  • 80 g ciemnej czekolady
  • 50 g masła

Składniki na masę serową

  • 400 g białego sera (śmietankowego, mielonego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 g fruktozy lub innego cukru
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Dno formy o średnicy 19 cm wyłożyć folią aluminiową, spiąć obręczą i nadmiar foli wywinąć na zewnątrz formy.
  • Ciastka pokruszyć, masło i czekoladę rozgrzać w rondelku. Połączyć ciastka z masłem i czekoladą, wyłożyć dno formy dobrze dociskając masę. Wstawić na czas przygotowania masy serowej do zamrażalnika lub lodówki, aby spód stwardniał.
  • Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, jajka śmietanę i fruktozę (cukier), wszystko wymieszać mikserem. Do masy dodać imbir, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko jeszcze raz wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 160°C. Przygotować naczynie żaroodporne w które nalejemy wody i wstawimy formę z ciastem.
  • Wyjąć formę z przygotowanym spodem, wylać na niego masę serową. Na wierzch sernika posypujemy pokrojoną na drobne kawałki ciemną czekoladę.
  • Formę z sernikiem przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do naczynia z wodą, całość ląduje w piekarniku na 75 minut.
  • Po godzinie zdejmujemy folię i dopiekam ostatnie 15 minut bez niej.
  • Po upieczeniu należy sernik zostawić w uchylonym piekarniku na około 15 minut aby przestygł, po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce, a następnie wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Podane porcje są na formę o średnicy 22 cm.
Sernik z nutką imbirową z czekolada na wierzchu
Sernik z nutką imbirową
« Batony śniadaniowe na piwie
Gnocchi ze szpinaku i ricotty »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna Siewiera napisał

    07 sierpnia, 2012 at 12:22 pm

    🙂 COŚ DLA MNIE...serniczek pychotkaaaaa,chętnie wypróbuję przepis,tylko ze zwiększonymi proporcjami.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 sierpnia, 2012 at 1:24 pm

      Dziewczyny, gorąco polecam, sernik pyszny i banalnie prosty 🙂

      Odpowiedz
  2. Tyna napisał

    06 sierpnia, 2012 at 9:49 pm

    Imbir, pycha! Sernik na pewno smakuje obłędnie:)

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}