Do miski wsypać mąkę, sól, drożdże, dolać miód i oliwę. Następnie wlać piwo i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, pod przykryciem.
Kiedy ciasto już podwoiło swoja objętość, należy je jeszcze raz zagnieść Ciasto podzielić na 4 części, uformować z każdej wałek 25 - 30 cm, ja zrobiłam swoje różnej grubości.
Ułożyć na blachę posypaną mąką ( zachować odległość między batonami, ponieważ bardzo rosną), pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika można posypać mąką, piec w temperaturze 220°C przez 8 - 10 minut. Studzimy na kratce
Smacznego!
Notatki
Ciast nadaje się do wyrobienia w maszynie do chleba, należ zachować kolejność wkładana produktów. Nastawiamy na program dla ciast rosnących - 'dough' program trwający około 1:35 minut, po tym czasie wyjąć ciasto i uformować batony, dalej jak w przepisie.