• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Batony śniadaniowe na piwie

Batony śniadaniowe na piwie

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 4 sie, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Przepyszne batony śniadaniowe, które można zjeść ze wszystkimi dodatkami. Fantastycznie smakują  z dżemem, serem czy szynką. Pieczywo ma w swoim składzie piwo, ale nie czuć go w upieczonych batonach, choć dzięki jego dodatkowi są takie mięciutkie i pięknie wyrastają. Pieczywo po upieczeniu i wystudzeniu można zamrozić. Przepis Sary Lewis z książki 'The bread book'. Polecam!

Puszysty baton śniadaniowy
Batony śniadaniowe na piwie
pokrojone w kromki bagietki śniadaniowe
Print Pin
Bądź pierwszy!

Batony śniadaniowe na piwie

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Porcji 4
Przygotowanie 1 hour 40 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 1 hour 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 425 g mąki pszennej
  • 250 ml jasnego piwa
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać mąkę, sól, drożdże, dolać miód i oliwę. Następnie wlać piwo i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, pod przykryciem.
  • Kiedy ciasto już podwoiło swoja objętość, należy je jeszcze raz zagnieść Ciasto podzielić na 4 części, uformować z każdej wałek 25 - 30 cm, ja zrobiłam swoje różnej grubości.
  • Ułożyć na blachę posypaną mąką ( zachować odległość między batonami, ponieważ bardzo rosną), pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  • Przed włożeniem do piekarnika można posypać mąką, piec w temperaturze 220°C przez 8 - 10 minut. Studzimy na kratce
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciast nadaje się do wyrobienia w maszynie do chleba, należ zachować kolejność wkładana produktów. Nastawiamy na program dla ciast rosnących - 'dough' program trwający około 1:35 minut, po tym czasie wyjąć ciasto i uformować batony, dalej jak w przepisie.
Rumiane batony śniadaniowe
Batony śniadaniowe na piwie
« Napój z czarnej porzeczki
Sernik z nutką imbirową »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    04 sierpnia, 2012 at 8:24 pm

    Bardzo jestem ciekawa smaku ciasta drożdżowego z dodatkiem piwa 🙂 Sądząc po zdjęciach, musi być pyszne i puszyste 🙂

    Odpowiedz
  2. Anna napisał

    04 sierpnia, 2012 at 10:02 pm

    Tak jak napisałam, że smaku piwa w gotowych bułkach nie czuć ( a może szkoda) ale daje ono pięknie wyrośnięte i mięciutkie wnętrze... polecam gorąco 🙂

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}