Drukuj
krem z kurek

Krem z kurek

Krem z kurek to wyjątkowa zupa aromatyczna i bardzo smaczna.

Rodzaj Zupy
Kuchnia Polish
Keyword grzyby
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 40 minutes
Razem 55 minutes
Porcje 6 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 350 g obranych kurek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 5 cm świeżej łodygi rozmarynu
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z cytryny do zakwaszenia

Instrukcja

  1. W garnku zagotować wywar warzywny lub rosół. Obrać kurki, pokroić na drobne kawałki. Cebulę posiekać na drobną kostkę.

  2. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić grzyby, posiekany rozmaryn i cebulę. Smażyć do zrumienienia grzybów i cebuli, podczas smażenia pojawi się dużo soku z grzybów, sok należy zlać do wywaru warzywnego.

  3. Kiedy grzyby są już podsmażone, dodać je do wywaru i gotować razem ok. 20 minut. Zupę zestawić z ognia i zmiksować.

  4. Ponownie postawić na ogniu, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę, sok z cytryny. Mąkę rozprowadzić w kubku z kilkoma łyżkami wody, dodać do zupy i zagotować. Po chwili zestawić z ognia, dodać śmietanę i natkę pietruszki.

  5. Można podać ze smażoną - chrupiącą cebulką. Proponuję również zostawić kilka grzybów w całości do udekorowania zupy.

  6. Smacznego!