Krem z kurek to wyjątkowa zupa aromatyczna i bardzo smaczna.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 7
Kalorie 196kcal
Autor Anna
Składniki
2litrywywaru warzywnego
350gobranych kurek
300gziemniaków
1łyżkaoliwy z oliwek
3łyżkimasła
5cmświeżej łodygi rozmarynu
sóldo smaku
1łyżeczkakurkumy
1łyżkasiekanej natki pietruszki
1średniacebula
4łyżkiśmietany 18%
sok z cytrynydo zakwaszenia
Instrukcje
W garnku zagotować wywar warzywny lub bulion. Obrać kurki, pokroić na drobne kawałki. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ziemniaki obrane również kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić grzyby, posiekany rozmaryn i cebulę. Smażyć do zrumienienia grzybów i cebuli, podczas smażenia pojawi się dużo soku z grzybów, sok należy zlać do wywaru warzywnego.
Kiedy grzyby są już podsmażone, dodać je do wywaru i gotować razem ok. 20 minut. Zupę zestawić z ognia i zmiksować.
Ponownie postawić na ogniu, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę, sok z cytryny. Mąkę rozprowadzić w kubku z kilkoma łyżkami wody, dodać do zupy i zagotować. Po chwili zestawić z ognia, dodać śmietanę i natkę pietruszki.
Można podać ze smażoną - chrupiącą cebulką. Proponuję również zostawić kilka grzybów w całości do udekorowania zupy.