Zimne wcześniej ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, sól, cukier i jajka, zagnieść miękkie ciasto.
Uformować wałek, nożem odcinać małe kawałki ciasta. Na dłoni uformować małe niezbyt cienkie placki.
Na środek każdego placuszka położyć jedną małą truskawkę lub połowę dużej.
Dokładnie zlepić brzegi ciasta, formując kulkę.
Przygotowane knedle ułożyć na podsypanym mąką blacie.
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Knedle włożyć do wrzącej wody. Gotować około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch, wyjmować na talerz łyżką cedzakową.
Na rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą i delikatnie ją zrumienić, dodać masło, jak tylko się roztopi zdjąć z ognia. Knedle polać przygotowaną bułką z masłem, posypać cukrem.
Druga wersja dodatków do knedli, to śmietana wymieszana z cukrem.