Drukuj
knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Knedle to najlepsze letnie danie.

Rodzaj Obiady
Kuchnia Polish
Keyword truskawki
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Razem 45 minutes
Porcje 6 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 500 g truskawek

Dodatkowo

  • cukier brązowy
  • śmietana
  • 50 g masła
  • 3 łyżki bułki tartej

Instrukcja

  1. Zimne wcześniej ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, sól, cukier i jajka, zagnieść miękkie ciasto.

  2. Uformować wałek, nożem odcinać małe kawałki ciasta, na dłoni uformować małe niezbyt cienkie placki na środek każdego placuszka położyć jedną małą truskawkę lub połowę dużej, dokładnie zlepić brzegi ciasta, formując kulkę.

  3. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Knedle włożyć do wrzącej wody. Gotować około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch, wyjmować na talerz łyżką cedzakową.

  4. Na rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą i delikatnie ją zrumienić, dodać masło, jak tylko się roztopi zdjąć z ognia. Knedle polać przygotowaną bułką z masłem, posypać cukrem.

  5. Druga wersja dodatków do knedli, to śmietana wymieszana z cukrem
  6. Smacznego!