• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Knedle i kluski » Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Aktualizacja: 23 cze, 2021 · Opublikowany: 28 cze, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Domowe knedle z truskawkami, kto ich nie lubi? Od maja lub czerwca, kiedy jest na nie sezon na truskawki, nie ma chyba nikogo, kto nie skusiłby się na nie. Można je przygotować również z truskawek mrożonych, ale nic nie przebije smaku świeżych owoców. Jest to danie, które uwielbiają dzieci. Słodkie kluski z ciasta ziemniaczanego z owocami i śmietaną. Do tego dania można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Takie ziemniaki są najlepsze na wszelkiego rodzaju kluchy. Więc najlepiej dzień przed przygotowaniem knedli ugotować większą ilość ziemniaków i przechować je w lodówce. Jeśli najdzie Was nagle ochota na zrobienie ich właśnie dziś, a nie macie "wczorajszych" ziemniaków, nie martwcie się. Można je szybko ugotować, wystudzić i do roboty.

Przejdź do:
  • 🥘 SKŁADNIKI
  • 🔪 INSTRUKCJE
  • ❓ Porady i pytania
  • 🥟 Różne rodzaje knedli
  • 📖 Przepis
knedle na różowym talerzu polane masłem z tartą bułką, w tle miseczka z truskawkami i śmietaną
knedle z truskawkami

🥘 SKŁADNIKI

składniki na ciasto do knedli

Ciasto

  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
miseczka pełna truskawek

Dodatkowo

  • 500 g truskawek
  • cukier brązowy
  • śmietana
  • 50 g masła
  • 3 łyżki bułki tartej

🔪 INSTRUKCJE

1

Zimne, wcześniej ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, sól, cukier i jajka. Zagnieść miękkie ciasto.

ciasto na knedle na blacie pokrojone na kawałki
2

Uformować wałek, nożem odcinać małe kawałki ciasta. Na dłoni uformować małe niezbyt cienkie placki.

3

Na środek każdego placuszka położyć jedną małą truskawkę lub połowę dużej.

etap lepienia knedla na placuszku ułożoną truskawka
etap lepienia knedli z widoczną truskawką zawijaną w ciasto
4

Dokładnie zlepić brzegi, uformować kulkę.

5

Uformowane knedle układać na blacie podsypanym mąką. Przykryć ściereczką do czasu ugotowania.

knedle surowe ułożone na blacie
knedle z truskawkami ugotowane i ułożone na okrągłej tacy
6

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Knedle włożyć do wrzącej wody. Gotować około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch, wyjmować na talerz łyżką cedzakową.

7

Na rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą i delikatnie ją zrumienić, dodać masło, jak tylko się roztopi zdjąć z ognia. Knedle polać przygotowaną bułką z masłem, posypać cukrem.

8

Druga wersja dodatków do knedli, to śmietana wymieszana z cukrem.

❓ Porady i pytania

Jaka jest różnica między knedlami a pierogami?

Ciasto ma pierogi zazwyczaj jest przygotowane tylko na bazie mąki, wody i ewentualnie jajka. Natomiast ciasto na knedle bazuje na gotowanych ziemniakach z dodatkiem mąki lub twarogu.

Czy knedle mogą być bezglutenowe?

Tak, oczywiście knedle mogą być bezglutenowe. Trzeba zamiast mąki pszennej użyć mąki bezglutenowej.

Czy knedle mogą być wegańskie?

Oczywiście. Zapraszam do przepisu na truskawkowe knedle wegańskie.

Jaka mąka jest najlepsza do knedli?

Mąka pszenna typu 500 lub 550. Oczywiście z innej typu 450 czy 650 też knedle wyjdą.

Czy można użyć truskawki mrożone?

Tak truskawki mrożone będą również dobre do przygotowania knedli. Pamiętajcie, aby nie rozmrażać ich przed przygotowaniem knedli.

Jak długo gotować knedle?

Czas gotowania knedli liczymy od momentu włożenie ich do garna z gotującą się wodą i ponownego zagotowania. Kiedy wypłyną na wierzch zaczynamy odliczać około 3-4 minuty. W przypadku większych knedli czas ten należy wydłużyć do około 5-7 minut.

Czy knedle można mrozić?

Tak knedle można zamrozić po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu. Zimne knedle ułożyć na tacce i szczelnie owinąć folią spożywczą. Zamrozić i w razie potrzeby wyjąć z zamrażalnika, wrzucić do gotującej się wody. Gotować od czasu ponownego zagotowania wody około 4-5 minut.

Czy do ciasta można dodać twarogu?

Do ciasta można dodać twaróg, knedle z jego dodatkiem są delikatne, lekkie i bardzo smaczne. Zapraszam do przepisu na knedle ze śliwkami z ciasta z dodatkiem twarogu.

🥟 Różne rodzaje knedli

Nadzienie do knedli możemy zmieniać w zależności od sezonu i naszej fantazji. Najpopularniejsza wariacja wiosenna to knedle z truskawkami, knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego to hit późnego lata. Kolejnym popularnym daniem są knedle z brzoskwiniami, które również można przygotować w wersji z twarogiem.

  • Knedle z brzoskwiniami
  • Knedle ze śliwkami-twarogowe
  • Knedle śliwkowe
  • Knedle ze śliwkami

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Knedle z truskawkami

Knedle to najlepsze letnie danie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Porcji 6
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Kalorie 388kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 sztuki jajka (średnie)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru

Dodatkowo

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżeczka cukier brązowy
  • 1 łyżka śmietana
  • 50 g masła
  • 3 łyżki bułki tartej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Zimne wcześniej ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, sól, cukier i jajka, zagnieść miękkie ciasto.
  • Uformować wałek, nożem odcinać małe kawałki ciasta. Na dłoni uformować małe niezbyt cienkie placki.
  • Na środek każdego placuszka położyć jedną małą truskawkę lub połowę dużej.
  • Dokładnie zlepić brzegi ciasta, formując kulkę.
  • Przygotowane knedle ułożyć na podsypanym mąką blacie.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Knedle włożyć do wrzącej wody. Gotować około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch, wyjmować na talerz łyżką cedzakową.
  • Na rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą i delikatnie ją zrumienić, dodać masło, jak tylko się roztopi zdjąć z ognia. Knedle polać przygotowaną bułką z masłem, posypać cukrem.
  • Druga wersja dodatków do knedli, to śmietana wymieszana z cukrem.

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Knedle z truskawkami
Wielkość porcji
 
300 g
Ilość w porcji
Kalorie
388
% Daily Value*
Tłuszcze
 
8
g
12
%
Tłuszcze nasycone
 
5
g
25
%
Tłuszcze trans
 
1
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2
g
Cholesterol
 
21
mg
7
%
Sód
 
298
mg
12
%
Potas
 
224
mg
6
%
Węglowodany
 
68
g
23
%
Błonnik
 
4
g
16
%
Cukier
 
6
g
7
%
Białko
 
9
g
18
%
Witamina A
 
234
IU
5
%
Witamina C
 
49
mg
59
%
Wapń
 
39
mg
4
%
Żelazo
 
4
mg
22
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
Knedle widziane z góry z nadzieniem ze świeżych truskawek, obok miseczki z truskawkami i śmietaną
Knedle z truskawkami
knedle z truskawkami na białym talerzu polane śmietaną
knedle z truskawkami
« Tom Khaa Gun zupa kokosowa
Muffinki z truskawkami »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}