2małepapryczki chillilub tyle ile wytrzyma Wasze podniebienie
1dużapierś z kurczakalub krewetki po 8-10 szt na porcje
250gchińskiej kapusty bok choypokrojonej na ćwiartki ( ja użyłam brokułów chińskich )
4małecebulki dymkicienko pokrojone
2łyżkimasła orzechowego
1łyżkasosu ostrygowego
1łyżkasosu rybnego
1łyżkacukru trzcinowego
1dużagarść kolendrygrubo posiekanej
2łyżkiprażonej cebuli
2łyżkisosu sojowego
Instrukcje
Makaron ryżowy wrzucam do garnka z gotującą się wodą, przykrywam garnek pokrywką i zestawiam z ognia, zostawiam makaron pod przykryciem na 10 minut, po tym czasie odcedzam.
W woku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i chilli, krótko smażę. Wrzucam kurczaka, wcześniej pokrojonego na małe kawałki lub (krewetki) i smażę energicznie mieszając. Kiedy mięso jest gotowe dodaję kapustę pokrojoną (brokuł), cebulkę dymkę i smażę jeszcze chwilę do chwili, kiedy kapusta zmieni kolor na bardzo intensywny zielony.
Dodaję odcedzony makaron, sosy, masło orzechowe i cukier, mieszam wszystko dokładnie.
Zdejmuję z ognia, dzielę na porcje posypuję kolendrą i prażoną cebulką.
Smacznego!
Notatki
Kapustę bok choy, chińskie brokuły i wiele innych egzotycznych warzyw i owoców można kupić w Chińskim CH w Wólce Kosowskiej. Zdaję sobie sprawę, że możecie mieć problem ze zdobyciem świeżych warzyw z dalekiego wschodu. W takim przypadku trzeba znaleźć zamienniki:) Myślę, że kapustę bok choy można zastąpić kapustą pekińską lub "naszymi" brokułami...:) Jeśli chodzi o porcję makaronu to przelicznik jest mniej więcej taki, 50 g suchego makaronu to około 150 g gotowego ( ugotowanego) .