• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Makarony » Makaron ryżowy w słodkim sosie sojowym

Makaron ryżowy w słodkim sosie sojowym

Aktualizacja: 26 sie, 2020 · Opublikowany: 25 cze, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Kuchnia Tajska, to magia aromatów, cudowna aranżacja potraw i bogactwo składników. Całe, to bogactwo Tajowie zyskali dzięki swojemu położeniu geograficznemu, od XVI w. rozpoczął się tam szał handlowy. Zawijały tam statki portugalskich, francuskich, japońskich, indyjskich, arabskich i holenderskich handlarzy. Przywożąc ze sobą towary handlowe, ale i również swoją kuchnię i smaki. Z tych wielu inspiracji powstała właśnie ta niesamowita kuchnia. W Tajlandii nikt nie stosuje się do dokładnych przepisów, kucharze polegają na intuicji i ja temu hołduje!!! Zawsze próbujcie to, co gotujecie to podstawa sukcesu.

miska pełna makarony z krewetkami
Makaron ryżowy w słodkim sosie sojowym

Dziś z tego zakątka świata zaproponuję Was aromatyczny makaron, w którym króluje smak słodki przełamany ostrością papryczki chilli. Jest to bardzo szybkie danie, wystarczy 15-20 minut i danie już gotowe. Do makaronu można dodać krewetki lub kurczaka, albo tofu. Wybierzcie taki dodatek jaki Wam najbardziej smakuje i gotujcie!

miska z pysznym makaronem i dodatkami
Print Pin
Bądź pierwszy!

Makaron ryżowy w słodkim sosie sojowym

Super smaczne i szybkie danie
Autor Anna
Kuchnia Tajska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g ugotowanego makaronu ryżowego (najlepiej wstążek)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 2 małe papryczki chilli (lub tyle ile wytrzyma Wasze podniebienie)
  • 1 duża pierś z kurczaka (lub krewetki po 8-10 szt na porcje)
  • 250 g chińskiej kapusty bok choy (pokrojonej na ćwiartki ( ja użyłam brokułów chińskich ))
  • 4 małe cebulki dymki (cienko pokrojone)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 duża garść kolendry (grubo posiekanej)
  • 2 łyżki prażonej cebuli
  • 2 łyżki sosu sojowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Makaron ryżowy wrzucam do garnka z gotującą się wodą, przykrywam garnek pokrywką i zestawiam z ognia, zostawiam makaron pod przykryciem na 10 minut, po tym czasie odcedzam.
  • W woku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i chilli, krótko smażę. Wrzucam kurczaka, wcześniej pokrojonego na małe kawałki lub (krewetki) i smażę energicznie mieszając. Kiedy mięso jest gotowe dodaję kapustę pokrojoną (brokuł), cebulkę dymkę i smażę jeszcze chwilę do chwili, kiedy kapusta zmieni kolor na bardzo intensywny zielony.
  • Dodaję odcedzony makaron, sosy, masło orzechowe i cukier, mieszam wszystko dokładnie.
  • Zdejmuję z ognia, dzielę na porcje posypuję kolendrą i prażoną cebulką.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Kapustę bok choy, chińskie brokuły i wiele innych egzotycznych warzyw i owoców można kupić w Chińskim CH w Wólce Kosowskiej. Zdaję sobie sprawę, że możecie mieć problem ze zdobyciem świeżych warzyw z dalekiego wschodu. W takim przypadku trzeba znaleźć zamienniki:) Myślę, że kapustę bok choy można zastąpić kapustą pekińską lub "naszymi" brokułami...:) Jeśli chodzi o porcję makaronu to przelicznik jest mniej więcej taki, 50 g suchego makaronu to około 150 g gotowego ( ugotowanego) .
Makaron ryżowy w słodkim sosie sojowym
« Quesadille ze szpinakiem
Bagietka »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agnieszka napisał

    19 listopada, 2021 at 6:12 pm

    Bardzo pyszne danie, proporcje składników do sosu idealne 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 listopada, 2021 at 12:08 pm

      Dziękuję bardzo, cieszę się, że danie przypadło do gustu😁

      Odpowiedz
  2. dr G napisał

    26 stycznia, 2013 at 1:49 pm

    Nie dajcie się nabrać! 500 g makaronu ryżowego, to jest porsja dla kompanii wojska!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 stycznia, 2013 at 9:06 pm

      To nie nabieranie:) po prostu nie dodałam w opisie, że chodzi o 500 g ugotowanego makaronu:) Dopisane, dziękuję:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}