1szczyptasuszonego chilliilość pozostawiam do indywidualnej decyzji
½łyżeczkasoli
2łyżkiposiekanej kolendry lub zielonej pietruszki
sok i skórka otarta z ½ cytryny
Składniki na sos śmietanowy
100mlśmietany 18%
łyżeczkaskórki otartej z 1 cytryny
2łyżkiłyżki soku z cytryny
Instrukcje
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać przeciśnięty czosnek i po 30 sekundach zdjąć z ognia. Do blendera przełożyć cebulę i czosnek dodać chilli sok i skórkę z cytryny, cukier, sól i połowę kolendry (lub nać pietruszki) wszystko zmiksować.
Z łososia zdjąć skórę, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kwadraty ok.2,5 cm, ananas również pokroić na podobne kawałki. Na patyczki do szaszłyków nałożyć łososia na przemian z ananasem. Przygotowaną glazurą posmarować szaszłyki. Jeśli to możliwe przygotujcie szaszłyki w glazurze kilka godzin przed grillowaniem i przetrzymajcie je w lodówce pod przykryciem, przejdą smakami i będą bardziej aromatyczne.
Patelnię grillową rozgrzać dość mocno ( bez tłuszczu) ułożyć przygotowane szaszłyki, grillować ok. 2 - 3 minuty z każdej strony, aż łosoś się zrumieni.
Śmietanę wymieszać z sokiem i skórką z cytryny dodać kolendrę. Gotowe szaszłyki posypać resztą zieleniny, podawać gorące z sosem śmietanowym.