• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Szaszłyki z łososia i ananasa

Szaszłyki z łososia i ananasa

Aktualizacja: 24 lis, 2021 · Opublikowany: 5 cze, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Idealna propozycja na lekki obiad, czy grillową imprezę w ogrodzie z przyjaciółmi. Soczyste mięso łososia w nucie słodko-pikantnej z papryczką chili, czosnkiem, cytryną i sporą ilością kolendry. Wspaniałym dodatkiem do szaszłyków jest sos jogurtowy o smaku cytrynowym. Podczas grillowania ananas karmelizuje się, a dzięki temu smak szaszłyków jest wyjątkowy. Szaszłyki smakują wszystkim bez wyjątku starszymi i młodszym, moje dzieci przepadają za łososiem w tej wersji. Polecam.

soczyste szaszłyki z łososiem i ananasem
Szaszłyki z łososia i ananasa
upieczone szaszłyki z rumianym łososiem i soczystym ananasem
Print Pin
5 z 1 głosu

Szaszłyki z łososia i ananasa

Najlepsze szaszłyki rybne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na szaszłyki

  • 300 g fileta z łososia
  • 250 g obranego świeżego ananasa

Składniki na marynatę

  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru muscovado
  • 1 szczypta suszonego chilli (ilość pozostawiam do indywidualnej decyzji)
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub zielonej pietruszki
  • sok i skórka otarta z ½ cytryny

Składniki na sos śmietanowy

  • 100 ml śmietany 18%
  • łyżeczka skórki otartej z 1 cytryny
  • 2 łyżki łyżki soku z cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać przeciśnięty czosnek i po 30 sekundach zdjąć z ognia. Do blendera przełożyć cebulę i czosnek dodać chilli sok i skórkę z cytryny, cukier, sól i połowę kolendry (lub nać pietruszki) wszystko zmiksować.
  • Z łososia zdjąć skórę, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kwadraty ok.2,5 cm, ananas również pokroić na podobne kawałki. Na patyczki do szaszłyków nałożyć łososia na przemian z ananasem. Przygotowaną glazurą posmarować szaszłyki. Jeśli to możliwe przygotujcie szaszłyki w glazurze kilka godzin przed grillowaniem i przetrzymajcie je w lodówce pod przykryciem, przejdą smakami i będą bardziej aromatyczne.
  • Patelnię grillową rozgrzać dość mocno ( bez tłuszczu) ułożyć przygotowane szaszłyki, grillować ok. 2 - 3 minuty z każdej strony, aż łosoś się zrumieni.
  • Śmietanę wymieszać z sokiem i skórką z cytryny dodać kolendrę. Gotowe szaszłyki posypać resztą zieleniny, podawać gorące z sosem śmietanowym.
  • ananas świeży
  • szaszłyki na patelni grillowej
« Shake truskawkowo bananowy
Chleb żytnio - pszenny »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe
  • Biszkopt idealny na tort

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →