Drukuj
napoj z czarnej porzeczki i miety

Napój z czarnej porzeczki i mięty

Prosty kompot, ale jaki pyszny!

Rodzaj Napoje
Kuchnia Polish
Keyword czarna porzeczka, mięta
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 40 minutes
Porcje 10 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 500 g czarnych porzeczek
  • 4 duże łodygi świeżej mięty
  • 3 litry wody
  • cukier, miód lub ksylitol do osłodzenia

Instrukcja

  1. Do dużego garnka wlać wodę, dodać umyte porzeczki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut. Po tym czasie, zdjąć z ognia i dołożyć całe łodygi mięty, przykryć i pozostawić na przynajmniej 15 minut. Gotowy napój, przecedzić, osłodzić do smaku ( jeśli okaże się, że napój jest dla Was zbyt intensywny, dolejcie wody). Przestudzony napój nalać do dzbanka z lodem.

  2. Smacznego!