Drukuj
szarlotka kokosowa

Szarlotka kokosowa

Wspaniałe połączenie jabłek, kruchego ciasta i bezy kokosowej.

Rodzaj Ciasta
Kuchnia Polish
Keyword jablka, wiórki kokosowe
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 50 minutes
Razem 1 hour 15 minutes
Porcje 14 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 3 żółtka
  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody opcjonalnie

Składniki na wypełnienie jabłkowe

  • 1200 g jabłek obranych
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 mała cytryna skórka i sok z niej
  • 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na bezę

  • 3 białka
  • 130 g cukru pudru
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 szczypta soli

Instrukcja

Przygotowanie ciasta

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera zagnieść ciasto w razie potrzeby gdyby ciasto nie kleiło się odpowiednio dodajcie odrobinę wody. Ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na około 40 minut lub dłużej. Ciasto można zrobić dzień lub tydzień wcześniej i przechować w zamrażalniku. 

Przygotowanie jabłek

  1. Obrane jabłka poszatkować na szatkownicy do kapusty, będą wychodziły cieniutkie plasterki, oczywiście możecie pokroić nożem na drobne kawałeczki. Pokrojone jabłka umieścić w garnku, postawić na średnim ogniu, dodać cukier, sok i skórkę otartą z cytryny, wymieszać, jabłka smażymy ciągle mieszając do chwili zredukowania soku i zmięknięcia jabłek. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać, zagotować, a następnie zdjąć z ognia.

Pieczenie

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja termooobiegu.

  2. Mocno schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, blachę (23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, starte ciasto rozsypać na spód przygotowanej formy, lekko ucisnąć ale niezbyt mocno. Wstawić do piekarnika, podpiec przez 15 minut., spód powinien zacząć robić się lekko złoty.

Przygotowanie bezy

  1. W czasie, kiedy piecze się spód możemy ubić bezę. Do metalowej  lub szklanej miski wlać białka, dodać szczyptę soli ubić na sztywno, kiedy piana jest już sztywna możecie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle mieszając na najwyższych obrotach. Piana z białek powinna być błyszcząca i sztywna, na koniec dodać wiórki kokosowe, wymieszać na średnich obrotach.

  2. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć wcześniej przygotowana jabłka, rozsmarować równo. Na jabłka rozłożyć bezę kokosową, najlepiej wyłożyć ją łyżka po łyżce i delikatnie ale równo rozsmarować na całej powierzchni. Beza będzie sztywna i troszkę trudno się to robi, ale rozłożenie bezy w wielu punktach ułatwia sprawę :)

  3. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, piec jeszcze przez około 35 maksymalnie do 40 minut z opcją grzałki, góra-dół. Beza podczas pieczenia lekko zmieni kolor na beżowy, ale nie powinna być przypieczona, jeśli zaczęłaby przypiekać się to przykryjcie całe ciasto z wierzchu kawałkiem folii aluminiowej. Upieczona beza powinna być chrupiąca, a nie miękka. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto z piekarnika i wystudźcie przed krojeniem.

  4. Smacznego!